Ivan pl. Zajc

Riječki HNK otvara vrata 20. svibnja: Čeka vas ‘de luxe’ gledalište i jedno slatko iznenađenje

Hina, Portal Novi list

Foto HNK Ivana pl. Zajca

Foto HNK Ivana pl. Zajca



Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca otvara se u srijedu, 20. svibnja, premijerom monokomedije o životu u izolaciji “Il bonsai ha i rami corti“/ “Bonsai ima kratke grančice“, najavili su u nedjelju iz riječkog teatra.


Navode da HNK u sklopu popuštanja protuepidemijskih mjera na razini Hrvatske otvara svoja vrata, nakon što su dva mjeseca pripremali program “Zajc uz vas – online” kako bi, dok je zgrada kazališta bila zatvorena za publiku, gledatelji mogli uživati u kazališnom programu.


Posebna maska za sve


Gledalište je sada pripremljeno za posjetitelje u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sigurno izvođenje kulturnih događaja.




U parteru je postavljeno, umjesto 294 dosadašnja, 67 odvojenih sjedala, pojedinačnih ili u paru, a smanjen je i kapacitet loža.


Na ulazu u kazalište, nakon obavezne dezinfekcije, sve će posjetiteljice i posjetitelji, ako to žele, dobiti na poklon posebno dizajniranu zaštitnu masku. Maske su dizajnirali Manuela Paladin Šabanović i Dobriša Radovanović, a izradile kazališne krojačice.


– Naravno, trebat će nam svima vremena da se naviknemo na nove okolnosti ulaska u kazalište, gledanja kazališnih predstava i uživanja u koncertnim izvedbama, a mi u „Zajcu” osmislili smo kako da našoj publici to vrijeme prilagodbe bude što ugodnije i zabavnije. Neka od novih pravila bit će vam neobična, neka će vas možda i živcirati, no promislite:


Novi kazališni komfor


Koliko ste puta poželjeli da u parteru imate više mjesta pored sebe i ispred sebe, da možete protegnuti noge i ispraviti ramena?


Koliko ste puta poželjeli da u ložama sjedite sami ili samo sa svojim najbližima? Koliko ste puta poželjeli da se na ulazu u kazalište ne morate gurati s drugima, i onda još čekati u gužvi pred garderobom?


Novi postav gledališta, prilagođen protuepidemijskim mjerama, zamijenit će često prepuno gledalište riječkog Kazališta – novim kazališnim komforom. U šali, nazvali smo ga „Zajc de luxe”!


Pa kako? Pa zašto?


Pa kako? Pa zašto? Evo zašto i kako:


Konačno ćete moći sjediti u parteru na dovoljnoj udaljenosti od drugih da vam ničija glava više ne ometa pogled na pozornicu, da ni sa kim ne morate dijeliti naslon za ruku, da vam više neće smetati svjetlo susjedovog mobilnog telefona i šuškanje vrećice bombona.


Umjesto dosadašnjih 294 očekuje vas maksimalno 67 odvojenih sjedala u parteru, pojedinačnih ili u paru, do kojih sada možete lako doći bez da bilo koga dižete ako kasnite, i usto nikada ne znate na koju stranu se pritom pristojnije okrenuti.


Još bolje – ako ste stigli u kazalište na vrijeme, nitko vas neće dizati s vašeg sjedala nego ćete u miru moći pročitati programsku knjižicu ili poslati posljednje poruke telefonom prije početka predstave ili koncerta.


Još veća ekskluzivnost


A za one koji žele još veću ekskluzivnost – lože su u novom postavu gledališta rezervirane samo za vas i vašu partnericu/partnera, ili samo za vašu obitelj. U svojoj loži više nećete zateći nikoga tko nije došao u kazalište s vama, ali će vas zato čekati slatka iznenađenja iz „Kraša“!


Na vaša de luxe mjesta u gledalištu dopratit će vas članice i članovi umjetničkih ansambala riječkog Kazališta, kao stjuardi i stjuardese u avionskoj biznis-klasi.


Pa tko ne bi želio sudjelovati u takvom, doista posebnom kazališnom doživljaju? No, to nije sve što smo za vas pripremili, poručuju u riječkom kazalištu.


Velika revija malih formata


Za novi početak programa “Zajc uz vas” osmišljen je dvotjedni program naslovljen “Velika revija malih formata“, a revija počinje novom premijerom Talijanske drame, monokomedijom o životu u izolaciji, “Il bonsai ha i rami corti“/”Bonsai ima kratke grančice“ Serene Ferraiuolo i Giuseppea Nicodema.


Autori ideje i teksta su Serena Ferraiuolo i Giuseppe Nicodemo, predstavu režira Giuseppe Nicodemo, a na sceni nastupa Serena Ferraiuolo. Predstava će biti na talijanskom jeziku uz titlani prijevod na hrvatski.


Riječko kazalište tu premijeru posvećuje prijateljicama i prijateljima u Italiji.


Tri popularne monodrame


Do kraja svibnja gledatelji će moći vidjeti i nove izvedbe još triju popularnih monodrama, koje nose glumice dramskog ansambla. To su “Kurva” s Oliverom Baljak, “Down, by law” u izvedbi Jelene Lopatić, i “Lolipop” glumice i suautorice Aleksandre Stojaković Olenjuk.


Za kraj dramskog programa “Velike revije malih formata” pripremljen je “Corona Cabaret”, uz glumačko-glazbeni dvojac “Žlice & gitara” Nikole Nedića i Maria Joveva te posebnog gosta Deana Krivačića u naslovnoj ulozi – Corone.


Glazbeni program


Glazbeni dio programa donosi više komornih koncerata članova Riječkog simfonijskog orkestra i zabavne programe koje za gledatelje pripremaju solistice i solisti riječke Opere: “Operetni evergreeni” i “Naše pjesme vaši snovi”.


Kristini Kolar, Ivani Srbljan, Olgi Kaminskoj, Vanji Zelčić i Anamariji Knego pridružit će se tri tenora – Aljaž Farasin, Domagoj Dorotić, Marko Fortunato, kao i basovi i baritoni Robert Kolar, Slavko Sekulić, Luka Ortar, Dario Bercich te Ivan Šimatović.


S njima će zapjevati i zvijezde mjuzikala “Sunset Boulevard” i “Evita” Elena Brumini i Leonora Surian.