Talijanska drama

Razigrani mjuzikl u ritmu Sanrema: Premijerno izvedena predstava “Dipinto di blu”

Kim Cuculić

Poznata slovenska koreografkinja Mojca Horvat, koja sad već šesti put radi u Rijeci, režirala je razigrani mjuzikl prepun boja i pokreta.  U predstavi, koja djeluje poput malog spektakla, sudjeluje tridesetak izvođača – članovi Talijanske i Hrvatske drame, Opere i Baleta. Kao poseban gost  nastupio je poznati pjevač Massimo Savić



Na pozornici HNK Ivana pl. Zajca premijerno je izvedena glazbena komedija »Dipinto di blu/Obojeno plavim«, koju je prema tekstu talijanskog autora Carla Tolazzija režirala Mojca Horvat. Predstava je inspirirana poznatim glazbenim festivalom Sanremom, koji je polazište za originalnu priču koja gledatelje vodi ispred i iza festivalskih kulisa. Među brojnim pjesmama sa Sanrema redateljica, dramaturginja i koreografkinja Mojca Horvat odabrala je one koje su u funkciji priče i koje su podatne za plesne točke. Riječ je o jednom od mogućih izbora, a naslov predstave preuzet je iz glasovite pjesme »Nel blu dipinto di blu« (Volare) Domenica Modugna.


Spletke i taštine


I ova i druge poznate talijanske kancone, poput »Chi non lavora non fa l’amore«, »No no l’eta«, »Quando, quando, quando« i »Vacanze romane«, u predstavi se pojavljuju u aranžmanima Zvjezdana Ružića. U takvim drugačijim obradama one su postale prikladnije formi mjuzikla. Glazbu uživo izvode Zvjezdan Ružić (klavir), Vedran Ružić (bas, kontrabas), Branimir Gazdik (bubanj) i Boris Popov (udaraljke). Privlačan vizualni okvir, koji priziva glamurozno festivalsko ozračje, kreirala je scenografkinja Ljerka Hribar koja je osmislila pomično stepenište što se transformira u različite prostore igre – na festivalskoj pozornici i iza nje. Scenografija, s istaknutim detaljima u obliku svjetlucavih vitica, došla je do punog izražaja u izvrsnom oblikovanju svjetla Dalibora Fugošića koji je uz pomoć rasvjete stvorio atmosferu pojedinih prizora.


U tako zamišljenu scenografiju uklopili su se i kostimi Manuele Paladin Šabanović, koji s jedne strane prizivaju festivalsko blještavilo, a s druge ono što se događa iza kulisa gdje se kao likovi pojavljuju čistači i čistačice u plavim radničkim kutama i kombinezonima.


Lasciatemi cantare




U predstavi, koja djeluje poput malog spektakla, sudjeluje tridesetak izvođača – članovi Talijanske i Hrvatske drame, Opere i Baleta. Glumci i glumice igraju sami sebe, a i druge likove: voditelja festivala, producenta, starletu, diskografske kuće, gitariste, čistače, pjevače i plesače… U pozadini Sanrema odvijaju se svakakve spletke, do izražaja dolaze taštine i borba za slavu, dok motiv štrajka i sindikata ovoj ležernoj glazbenoj komediji pridaje i crtu društvenog angažmana. Dotaknuti su i televizija, reklame i sponzori.


Članovi riječkog Baleta uspješno su plesački prenijeli koreografske zamisli Mojce Horvat, a glumci su ovoga puta dobili i plesačke i pjevačke zadatke, čemu su manje ili više solidno odgovorili. S druge strane, pjevači su imali veće plesne i glumačke zadaće. Pjevački su se istaknuli Vivien Galletta i Sergei Kiselev, a u plesno-glazbenim dionicama predstavili su se glumci Rosanna Bubola, Ivna Bruck, Sabina Salamon, Elvia Nacinovich, Mirko Soldano, Giuseppe Nicodemo, Anton Plešić i Lucio Slama, dok je početni i završni song te glazbeni dodatak na kraju predstave pripao Brunu Nacinovichu, koji je izveo pjesmu »L’ Italiano« (Lasciatemi cantare) Tota Cotugna. Kao gost nastupio je pjevač Massimo Savić. I on i ostali izvođači praćeni su pljeskom publike nakon pojedinih izvedbi.


Plesne točke izveli su članovi Baleta Marta Voinea Čavrak, Sabina Voinea, Irina Koteles, Tena Ferić Dokmanović, Svetlana Andrejčuk, Joseph Cane, Vitali Klok, Daniele Romeo i Svebor Zgurić. Prateći vokali Morana Pleše, Loredana Raimund i Nives Štemberga bili su smješteni u bočnoj loži.


Poznata slovenska koreografkinja Mojca Horvat, koja sad već šesti put radi u Rijeci, režirala je razigrani mjuzikl prepun boja i pokreta. Izdvojimo ples s metlama i kantama te onaj s kuhinjskim posuđem u »Sugli Sugli Bane Bane«. Dopadljiv, zabavan i duhovit mjuzikl, realiziran riječkim snagama, premijerna publika ispratila je srdačnim pljeskom i pjevušenjem poznatih talijanskih pjesama.