Nova manifestacija

Prvi Zagrebački festival monodrame

Hina

Festival od 12. do 18. svibnja u Uraniji – prostoru kreacije donosi šest tematski i konceptualno različitih komada



ZAGREB – Zagrebačka će kulturna scena ovoga proljeća biti obogaćena novom kazališnom manifestacijom, prvim Zagrebačkim festivalom monodrame, koji od 12. do 18. svibnja u Uraniji – prostoru kreacije donosi šest tematski, dramaturški i konceptualno različitih komada u čijem je središtu glumac. Pokretač festivala je Teatar Gavran, a u njegovu je fokusu glumac kao središnja figura u teatru. »Monodrama je bez sumnje najjači glumački zadatak, a u proteklih godinu dana uslijed pandemije mnogi su se glumci okrenuli upravo monodrami«, rekla je ravnateljica Festivala Maja Šegota.


Na raspisani javni poziv odazvalo se 29 teatara i pojedinaca, od kojih je 16 imalo prijavu koja je zadovoljavala propozicije natječaja. Među njima je tročlani selektorski tim, koji su uz Šegotu činile dramaturginja i spisateljica Dina Vukelić te književna kritičarka Andrea Divić, odabrao šest monodrama koje će biti prikazane u Uraniji. Festival 12. svibnja otvara »Vla Vla Vlajland cabaret« u izvedbi Ecije Ojdanić i produkciji Teatra Moruzgva. Slijedi 13. svibnja komad »10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života« u izvedbi Ivana Ožegovića i produkciji Bjelovarskog kazališta. U petak 14. svibnja u Uraniji će igrati »Mistero buffo« u izvedbi Dražena Šivaka i produkciji Umjetničke organizacije Grupa. Dan kasnije, 15. svibnja, na programu je »Huligan« u izvedbi Matije Šakoronje i produkciji kazališta Mala scena.


Apsolvent glume Eugen Stjepan Višić izvest će 16. svibnja monodramu »Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još«, produkciju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a posljednji komad u konkurenciji bit će 17. svibnja »Žena bomba« u izvedbi Srđane Šimunović i produkciji Gradskog kazališta Marina Držića.




Na festivalu će se dodjeljivati nagrada Zlatna krila za najbolju glumačku interpretaciju. Brončanu statuu simboličnog ljudskog lika koji se transformira u krilo umjetnički potpisuje akademski slikar i kipar svjetskog glasa Dimitrije Popović. O nagradi će odlučivati tročlani žiri, koji ove godine čine glumica Branka Cvitković, književnik Dubravko Jelačić Bužimski te profesorica Vesna Muhoberac. Nagrada će biti dodijeljena 18. svibnja, kada će glumac Boris Svrtan izvan konkurencije izvesti monodramu »Moj slučaj« po tekstovima Vlade Gotovca.