HNK Ivana pl. Zajca

Prvi pravi riječki Wagner: Najavljena premijera opere “Tristan i Izolda”

Davor Mandić

Foto D. Šokčević

Foto D. Šokčević

Opera je kokreacija riječkih i svjetskih snaga, a ujedno je i prva EPK-predstava u riječkom kazalištu, četveroipolsatni vagnerijanski spektakl koji će biti izazov i za izvođače i za publikuNe izvodi se Richard Wagner u Rijeci svaki dan. Dapače, nikada ga nije izvela riječka produkcija. Iako se na jučerašnjoj najavnoj konferenciji za novinare u HNK-u Ivana pl. Zajca u povodu subotnje premijere njegove opere »Tristan i Izolda« povela mala rasprava o Wagneru u Rijeci, pa je utvrđeno da je Wagnera bilo i da je bilo riječkih snaga koje su ga izvodile, ipak nije opovrgnuto da je ovo prva riječka produkcija Wagnera. I to odmah »Tristan i Izolda«, četveroipolsatna, iznimno zahtjevna opera, koja i od izvođača i od publike traži maksimum koncentracije. Toliko trajanje pomaknulo je i izvedbu, pa će premijera početi već u 18 sati.


Budući da je sve veliko kod ove opere, velika (i dugačka) bila je i konferencija za novinare, koja je više nalikovala moderiranom razgovoru nego najavi, ali ovaj i ovakav Wagner u Rijeci to je zaslužio. Naime prva je to EPK-predstava u »Zajcu« i, kako je to istaknuo intendant Marin Blažević, ne bi bila moguća u običnim proračunskim okolnostima. Na presici je ujedno postavljeno i pitanje zašto baš ovaj Wagner, kada ima jednostavnijih, lakših, no efektno je na to odgovorio dirigent Wille Matvejeff: »Zašto ne?«


Veličanstvena glazba


Prave zvijezde ove izvedbe su, dakako, Tristan i Izolda, iako je kod Wagnera posebna zvijezda i orkestar, koji, za razliku od Verdija, ima jednako važnu ulogu kao i solisti, na što nas je podsjetio Robert Kolar, ne Tristan, već Kurwenal. Tristan je ipak provjereni, peterostruki Tristan, švedski tenor Lars Cleveman, koji ovu ulogu tumači već 20 godina. A to koliko je ona zahtjevna, svjedoči jedna izvedba u kojoj su se izmijenila čak tri Tristana, na koju je uputio Cleveman. Malo je bizarniji podatak koji je izvukao dirigent Kalle Kuusava – da su trojica tenora umrla pjevajući Tristana.Izoldu tumači njemačka sopranistica Maida Hundeling, koju pozornija riječka publika zna kao Elektru iz istoimene operne predstave u režiji Marina Blaževića, koji je za ovu sopranisticu rekao da ona uspostavlja normu, na način da njena scenska prisutnost postaje »ugroza«, u pozitivnom smislu, svemu ostalom.

Ništa manja zvijezda predstave nije ni njena redateljica, Amerikanka Anne Bogart, predavačica na Sveučilištu Columbia, kojoj je ovo prva operna režija u Hrvatskoj.
– Obično se u operama puno toga događa. Ovdje se u četiri i pol sata dogode samo tri iste stvari: Tristan i Izolda pokušavaju umrijeti. Na kraju i uspiju u tome. I sad, kako onda u vizualnom smislu napraviti atrakciju koja može pratiti ovu veličanstvenu muziku – zapitala se Bogart, usporedivši ovu Wagnerovu operu s tantričkim seksom: dugo se čeka do vrhunca, ali kad vrhunac dođe, onda je to nešto posebno.


Režijski pristup


Blažević je posvjedočio da na ovoj produkciji, od idejnog početka, u »Zajcu« rade već četiri godine. Posebno je istaknuo režijski pristup Anne Bogart, koji oprimjeruje njegov ideal shvaćanja operne režije. Dva su po njemu bitna aspekta.S obzirom na to da predstava traje već opjevanih četiri i pol sata, u »Zajcu« su za prvu pauzu (a bit će dvije) premijernoj publici pripremili zanimljivu zakusku. Uz »fingerfood« bit će im posluženi i kokteli Tristan i Izolda, u suradnji s Udrugom konobara i barmena Hrvatske. I nisu kokteli tek tako; Tristan je osmišljen u kombinaciji viskija i đumbira, prezentiran u rudimentarnijoj čaši povezanoj konopčićem koji simbolizira more i brodove, a Izolda je kombinacija džina i teranina, u visokoj čaši ukrašenoj »ružicom« od šećerne vate. Tristana smo probali na presici i možemo reći da je i u jutarnjoj, nešto manje alkoholnoj verziji, bio dobar poticaj za dalje, no valja reći i to da će na premijeri koktel koštati 35 kuna. Hrana će biti besplatna.– Anne je uspjela da u prostoru predstave ono što čine izvođači bude svojevrsna simfonija pokreta i režije, koja je u savršenom balansu s onim što čujemo u glazbi. Drugo je kraj – Izoldina ljubavna smrt – za mene to je jedan od onih doživljaja koji vas promijene, nakon kojeg počnete voljeti kazalište – rekao je Blažević, uputivši i svojevrsnu uputu publici da Wagner nije Puccini, ili Verdi, te da mu treba pristupiti hrabro i uz spremnost na kontemplaciju.


Kao i Robert Kolar, i Ivana Srbljan debitira u Wagneru, što je njoj, kako je rekla, iznimna čast. Njena Brangana bit će, kako je istaknula, u službi Izolde.


U ime Rijeke 2020 novinarima je Irena Kregar Šegota napomenula da je ova opera dio programa Doba moći, koji propituje granice, a to ona čini u umjetničkom i duhovnom smislu.


– Važno je istaknuti da je ovo kokreacija između najboljih lokalnih i svjetskih snaga i to je važno. Ovo nije samo uvezena strana produkcija. I ništa nakon ove izvedbe neće biti isto – rekla je Kregar Šegota.