Najava

Prostor Plus poziva na plesnu predstavu “Gilgameš” u Filodrammatici

Davor Mandić

Foto Ivica Ivcevic

Foto Ivica Ivcevic



RIJEKA – Prostor Plus poziva na plesnu predstavu Filipe Bavčević »Gilgameš« u nedjelju, 11. prosinca u 19 sati u riječkoj Filodrammatici. Prema najavi, predstava za svoj oslonac odabire »Ep o Gilgamešu«, kao jedno od najstarijih poznatih književnih djela, propitujući definiciju bezvremenskog u čovjeku.


– Ep je životna priča s bogatom fabulom o životu i smrti, o vladaru Uruka i njegovim pustolovinama u potrazi za besmrtnošću. Gilgamešev put pun je susreta; on prolazi trenutke radosti, tuge, prijateljstva, gubitka, ljubavi, strasti, lutanja i razočaranja. Poistovjećujući se s glavnim likom, izvođačica predstavu gradi kroz vlastito poimanje njegova subjektivnog doživljaja. S publikom dijeli svoj svijet mašte dok na pozornici biva sama, sukobljena s fiktivnom stvarnošću.


Na sceni se tako pojavljuje novi subjekt bez identiteta, koji transformacijom od samodopadnog tiranina do izgubljenog tragača može predstavljati svakoga od nas. Suočen sa smrtnošću, on za sobom ostavlja sve svoje maske – kaže se u najavi predstave u koreografiji i izvedbi Filipe Bavčević.