GKL Rijeka

Premijerno prikazana lutkarska predstava “Trnoružica – elektro bajka”

Ervin Pavleković

Snimila Ana Križanec

Snimila Ana Križanec

Redatelj i autor vizualnog identiteta je Matteo Spiazzi, skladatelj je Josip Maršić, oblikovatelji svjetla su Matteo Spiazzi i Sanjin Seršić, a predstavu izvodi Tilen Kožamelj



U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka premijerno je prikazana lutkarska predstava „Trnoružica – elektro bajka“ u režiji Mattea Spiazzija te izvrsnoj izvedbi Tilena Kožamelja, koja je svojim suvremenim čitanjem klasika te teatrom objekata oduševila najmlađe i njihove roditelje.


Kako kaže službena najava GKLR-a na njihovim mrežnim stranicama, priča o Uspavanoj ljepotici ili Uspavanoj ljepotici u šumi ima vrlo stare korijene. Jedan od prvih koji je priču iz usmene predaje pretočio u pisanu verziju je Gianbattista Basile, dok ju je kasnije za francusku buržoaziju „zasladio“ Charles Perrault. Bajka, prema Brunu Bettelheimu, predstavlja neku vrstu inicijacijskog puta i govori o luku života jedne žene, sve u namjeri da pripremi djecu za život.


Snimila Ana Križanec


U njihovoj verziji Trnoružice kao „elektro-bajke“, ističu, priča kreće iz kutije pune starih predmeta iz bakine kuće koja treba biti raščišćena; kroz te predmete prisjećamo se originalne priče, a zahvaljujući različitim sugestijama zvukovne dramaturgije, možemo povući paralele sa suvremenim svijetom. Predstava je postavljena u formi teatra objekata, u nekoj vrsti eksperimentalnog i inovativnog lutkarstva koje potiče gledatelja na aktivno gledanje, koje potiče tjera gledatelja da, zahvaljujući pareidoliji, rekonstruira lica u svakodnevnim predmetima. Svi predmeti su originali iz šezdesetih i sedamdesetih godina, kućanski aparati koji žive zahvaljujući i električnoj struji, a električna energija koja oživljava ove predmete je simbol života koji prolazi kroz svih nas i koji se prenosi generacijama. Simbolično, govorimo o električnoj energiji jer u godini u kojoj se obilježava život i rad Nikole Tesle, ova je predstava također i neka vrsta „hommagea“ geniju s naših prostora.




Redatelj i autor vizualnog identiteta je Matteo Spiazzi, skladatelj je Josip Maršić, oblikovatelji svjetla su Matteo Spiazzi i Sanjin Seršić, a predstavu izvodi Tilen Kožamelj. Predstava je namijenjena za uzrast 5+, a slijede izvedbe 29. travnja te 4., 5. i 6. svibnja.


Snimila Ana KRIŽANEC


Snimila Ana Križanec


Snimila Ana Križanec


Snimila: Ana Kržzanec