HNK Split

Premijerno izvedena predstava “Okretište”, nastala prema romanu Damira Karakaša: ‘Bio je to veliki izazov’

Hina

Miroslav Lelas/PIXSELL

Miroslav Lelas/PIXSELL

Karakaš u romanu govori o traumatičnom događaju iz vlastita života, kada je fizički napadnut na ulici, na okretištu, nakon čega je završio u bolnici boreći se za život



Predstava “Okretište”, nastala po romanu Damira Karakaša te u dramatizaciji Darka Lukića i režiji Dine Mustafića, premijerno je izvedena u četvrtak navečer na velikoj sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu.


Publika je ansambl nagradila dugim pljeskom, a sudeći po završnim dojmovima bila je zadovoljna izvedbom, kao i redatelj Dino Mustafić, koji je istaknuo da su radeći ovu predstavu imali izniman materijal, odnosno roman koji on beskrajno respektira te ga smatra najboljim romanom na ovim prostorima posljednjeg desetljeća.


Karakaš u romanu govori o traumatičnom događaju iz vlastita života, kada je fizički napadnut na ulici, na okretištu, nakon čega je završio u bolnici boreći se za život.




“Pred nama je bio zaista ozbiljan umjetnički izazov kako jedan introspektivni roman, tako osoban i intiman, prebaciti u novi medij – u teatar, u zaista sjajnu dramatizaciju Darka Lukića i jedan ansambl koji je bio vrlo prilježan od samoga početka”, rekao je Mustafić nakon predstave i dodao da su radeći predstavu željeli vizualnom nadgradnjom i dramaturškim intervencijama imaginarni, unutrašnji, a ponekad i retrospektivni svijet glavnoga junaka, dobiti na pozornici u onim relacijama u kojima publici može to biti uzbudljivo, pa čak na momente i emotivno.


Mijo Jurišić, koji u predstavi glumi Damira, odnosno autora romana, priznao je da je “prilično zeznuto” kad glumac igra čovjeka i stvarni život, jer autor sjedi u publici i to sve gleda. Rekao je da je ta predstava bitno drukčija od onih koje su on, ali i cijeli ansambl, radili zadnjih sezona. Po njemu je Dino Mustafić redatelj koji iskače iz standardnog načina režiranja jer na inovativan način pristupa djelu, sceni i glumcu.


Ulogu Mitre, Damirove supruge, glumila je Petra Kovačić Botić koja je istaknula da jako voli nove izazove. “Ova je priča rađena po istinitom događaju. to je priča o živim ljudima. Ja sam igrala jednu živu osobu, s tim da ne znam koliko ova kazališna verzija te osobe nalikuje pravoj, jer je zapravo nikad nisam ni upoznala”, dodala je.


Uz Jurišića i Kovačić Botić u predstavi još glume Ana Marija Veselčić, Nenad Srdelić, Arijana Čulina, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Anastasija Jankovska, Filip Radoš i Luka Čerjan. Dramaturginja je Marina Vujčić, scenograf i autor videa Dragutin Broz, kostimografkinja Maja Peruzović, a autorica glazbe Tamara Obrovac.


Karakašev roman “Okretište” dobio je književnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2021. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.


Predstava je na repertoaru i 9. i 10. prosinca.