HNK Ivana pl. Zajca

Premijerno izvedena “Pikova dama” s Dunjom Vejzović u naslovnoj ulozi

Kim Cuculić

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Izvođači i autorska ekipa ispraćeni su dugotrajnim pljeskom i stajaćim ovacijama



RIJEKA – Glasovita opera »Pikova dama« Petra Iljiča Čajkovskog sinoć je premijerno izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca, u režiji Christiana Romanowskog i Dunje Vejzović. U ulozi Stare grofice, poznate kao Pikova dama zbog strasti prema kockanju, nastupila je primadona svjetske karijere Dunja Vejzović, koja je najavila da je ovo vjerojatno njezina posljednja uloga u dugoj i plodnoj karijeri. Vejzović je ujedno i umjetnička voditeljica projekta. Operom je ravnao Valentin Egel, a sudjelovali su i članovi riječkog Baleta, Riječki operni zbor i Dječji zbor.

Foto galerija: Premijera - Pikova dama u HNK Ivana pl. Zajca Foto: Mateo Levak



U ulozi Hermana nastupio je Ivan Momirov, Lizu je pjevala Agnes Thorsteins, Grofa Tomskog Luka Ortar, Kneza Jeleckog Robert Kolar, Čekalinskog Bože Jurić Pešić, Surina Dario Dugandžić, Narumova Slavko Sekulić, Čaplickog Sergej Kiselev, Polinu Giulia Diomede, a Lizinu guvernantu Sofija Cingula, koja je i asistentica režije. Scenograf je Christian Romanowski, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, koreografiju i scenski pokret potpisuje Janne Boere, a
kostimi su realizirani prema zamislima autorskog tima.
»Pikova dama« je opera u tri čina Petra Iljiča Čajkovskog na ruski libreto skladateljeva brata Modesta Čajkovskog, temeljena na istoimenoj noveli Aleksandra Puškina iz 1834. godine, ali s dramatično izmijenjenom radnjom. Stara grofica vlastitim životom čuva tajnu triju karata koje obećavaju velike dobitke, ali mogu nositi i potpunu katastrofu. Siromašni Herman opsjednut je nedostižnim – ostvarenju ljubavi s Lizom iz višeg staleža i otkrivanjem tajne karata…, ukratko je sadržaj ove opere, koja je u novoj riječkoj produkciji trajala oko 3 sata i 30 minuta.


Izvođači i autorska ekipa ispraćeni su dugotrajnim pljeskom i stajaćim ovacijama.