O francuskoj revoluciji

Premijerno izvedena opera “Andrea Chenier” u HNK Ivana pl. Zajca

Hina

Iz predstave

Iz predstave



 Opera Umberta Giordana “Andrea Chenier” izvedena je u subotu navečer u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci kao prva operna premijera ove sezone. 


U naslovnoj ulozi nastupio je ugledni meksički pjevač Luis Chapa, redatelj je Nenad Glavan, a dirigirao je Ville Matvejeff.


Nastupili su još i Giorgio Surian, Kristina Kolar, Ivana Srbljan, Olga Kaminska i drugi članovi riječkog opernog ansambla. Kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, scenografiju je osmislio redatej Nenad Glavan, a oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić.




Za operu “Andrea Chenier”, skladanu i praizvedenu 1896. godine, libreto je, prema povijesnim događajima, napisao Luigi Illica. Opera govori o razdoblju francuske revolucije u kojem živi francuski pjesnik i pisac Andrea Chenier. Rođen je 1762. godine, a osuđen na smrt i giljotiniran u 32. godini života. Tijekom života je objavio samo dvije pjesme.


Umberto Giordano je skladao 10 opera, ali je svjetsku slavu stekao samo ovim djelom. U Rijeci je “Andrea Chenier” prvi put izvedena 1899. godine. Posljednji put prije ove premijere, u riječkome HNK je izvedena 1966. godine. 


Redatelj ove opere Nenad Glavan diplomirao je filmsku režiju na “La Sapienzi” u Rimu te magistrirao digitalnu režiju. Primljen je na doktorski studij iz digitalnih izvedbenih tehnologija na “La Sapienzi”. Djelovao je kao asistent režije na opernim predstavama u Teatro dell Opera u Rimu te kao asistent, redatelj, scenograf i videoumjetnik u splitskom HNK. U riječkome HNK je režirao multimedijalnu koreodramu “Vjetar u borovima” Zeamija Motokija. U njegovu stvaralaštvu se ističu koprodukcija Teatro lirico Verdi iz Trsta, Artemus fondacije Madrid i HNK Split “Silovanje Lukrecije” Benjamina Brittena i predstava “Troia’s Discount”, nastala kao međunarodna suradnja.