HNK Zagreb

Premijerno izvedena Josipovićeva opera “Lennon”: Priča o atentatu koji je potresao svijet modernog doba

Ervin Pavleković

Premijera opere Lennon / Snimio Josip Mišković

Premijera opere Lennon / Snimio Josip Mišković

Johna Lennona igra Domagoj Dorotić, Marija Kuhar Šoša utjelovljuje Yoko Ono Lennon, Ozren Bilušić nastupa kao Lennonov ubojica Mark Chapman, a Dubravka Šeparović Mušović kao May Fung Yee Pang



Nema mnogo kulturnih događaja koji svojim sadržajem odjeknu ne samo u glavnom gradu, nego i mnogo šire, no jedan takav svakako je bio praizvedba najavljivane i dugoočekivane opere »Lennon« skladatelja Ive Josipovića, na libreto Marine Biti i u režiji Marine Pejnović. Uz okupljeno mnoštvo, brojna poznata lica, uključujući uz Josipovića još i bivše hrvatske predsjednike Stjepana Mesića i Kolindu Grabar Kitarović, kao i aktualnog predsjednika Zorana Milanovića, praizvedba se ove opere za koju se interes već pokazuje i iz inozemstva održala u suradnji s Muzičkim bienalleom Zagreb.


Jedno je sigurno, sam naslov opere, »Lennon«, direktno upućuje na legendarna i tragično preminula glazbenika i borca za mir Johnna Lennona, koji je ostavio neizbrisiv trag u glazbi i popularnoj kulturi, što je već dovoljna pozivnica za kulturni događaj koji je jedinstven, svjetski i – naš. Upravo zbog četveročlanog sastava Beatles u kojem je djelovao, a smatra se najutjecajnim bendom svih vremena, no i zbog njegove istaknute i vrlo uspješne solističke karijere, Lennonov je utjecaj na glazbu i popularnu kulturu nemjerljiv, stoga je njegovo ime zlatnim slovima upisano u povijest glazbe. Upravo zato, no i zbog njegova ubojstva, atentata koji je potresao svijet, Lennonov život zadržao se na razini mitskoga, a ova ga opera tematizira.


Lennonov neizbrisivi trag u popularnoj kulturi


 




John Lennon bio je legendarni glazbenik i borac za mir koji je ostavio neizbrisiv trag u popularnoj kulturi. Rođen je u Liverpoolu, započeo je svoju glazbenu karijeru krajem 1950-ih godina, osnivajući s Paulom McCartneyem, Georgeom Harrisonom i Ringom Starrom bend The Beatles. Inovativni zvuk i stihovi benda osvojili su svijet, a Lennon je svojim tekstovima izrazio ne samo umjetničku, nego i društvenu angažiranost. Nakon raspada Beatlesa, nastavio je raditi na solističkoj karijeri te je ostvario brojne uspjehe u glazbenoj industriji. Uz to, bio je poznat po svom aktivizmu i otvorenim stavovima o miru, ratu i politici, što ga je dovelo do sudjelovanja u raznim prosvjedima i kampanjama. Nažalost, tragično je preminuo u atentatu 1980. godine.

Kako je i sam Josipović, bivši predsjednik i istaknuti skladatelj ranije kazao, sudbina Johnna Lennona oduvijek ga je intrigirala, a tek kad je udružio snage s riječkom sveučilišnom profesoricom Marinom Biti koja je napisala izvrstan libreto na engleskome jeziku, počeli su se nazirati obrisi prave priče kojoj je svekolika publika danas mogla posvjedočiti.


Kako je i ranije najavljeno na mrežnim stranicama zagrebačkog HNK, opera Lennon donosi uvid u priču o atentatu koji je potresao svijet modernog doba. S obzirom na značajan trenutak ubojstva sama priča, libreto, sadrži i elemente nadrealizma. Osim Lennona koji je u fokusu, također su u središtu radnje i svi oni koji su bili dio njegova života, kao i sam psihološki profil ubojice. Unekoliko se propituje i činjenica zašto je Lennonov gorljivi fan ubio čovjeka kojeg toliko idealizira. „Opisujući ga kao društveni fenomen jednako kao i glazbenu ikonu, Josipović smješta Johna Lennona i bliske osobe iz njegovog života u okvir opere u pet slika, s velikim simfonijskim orkestrom i zborom“, piše na stranicama HNK.


 


U operi Ive Josipovića Johna Lennona igra Domagoj Dorotić, Marija Kuhar Šoša utjelovljuje Yoko Ono Lennon, Ozren Bilušić nastupa kao Lennonov ubojica Mark Chapman, a Dubravka Šeparović Mušović kao May Fung Yee Pang. Od ostalih, Dario Ćurić je utjelovio Stuarta Sutcliffea, Mimi Smith tumači Kristina Đopar, Cynthiu Lennon tumači Helena Lucić Šego, Juliu Stanley Lennon je utjelovila Sofia Amelie Gojić. Siniša Galović tumači Paula McCartneya, Alen Ruško glumi Juliana Lennona, Siniša Štork utjelovljuje Briana Epsteina, Georgea Harrisona igra Siniša Hapač, dok je ulogu Ringa Starra dodijeljena Davoru Radiću.


Kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, Ivan Lušičić Liik zadužen je za scenografiju, Barbara Novković Novak za koreografiju i scenski pokret, Elvis Butković  za oblikovanje svjetla, a asistent režije je Patrik Sečen.