Zajc Lab

Premijera ‘rePUBLIKE U ORKESTRU’ u Zajcu: Vježbanje nemogućeg u utrobi riječkog kazališta

Kim Cuculić

Foto: D. ŠOKČEVIĆ

Foto: D. ŠOKČEVIĆ



RIJEKA – U HNK-u Ivana pl. Zajca u nedjelju, 20. listopada, u 19.30 sati premijerno će biti izvedena »rePUBLIKA U ORKESTRU« u sklopu Zajc Laba. Ova predstava finalizira cjelogodišnji projekt započet u Chicagu i nastavljen u Zagrebu, a sada se u cjelini izvodi u »Zajcu« u suradnji Talijanske i Hrvatske drame te izvedbenog kolektiva BADco. Ova trodijelna predstava vraća se u povijesne pokušaje umjetničke intervencije u stvarnost, od modernističkih republika pod vodstvom pisaca Ernsta Tollera i Gabrielea D’Annunzija, preko jezičkih i vizualnih intervencija u javnom prostoru (Paolo Scheggi, Vito Acconci), do tarantelističkih pokušaja izvođenja nemogućih koreografija (Goat Island) ili nemogućih kompozicija (John Cage).


Istodobno nudi gledateljima jedinstvenu perspektivu na kazališni prostor, smještajući se u rupu orkestra – utrobu kazališnog stroja, ali i na mjesto čija je budućnost direktno ovisna upravo o nadolazećim klimatskim promjenama i podizanju razine mora.


Režiju predstave potpisuje Goran Sergej Pristaš, a izvode je Ivna Bruck, Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Aleksandra Stojaković Olenjuk i Petar Kovačić. Dramaturzi su Nataša Antulov i Tomislav Medak, koreografkinja Nikolina Pristaš, a koreografska suradnica Zrinka Užbinec. Scenografiju potpisuje Igor Eškinja, kostimografiju (iz arhiva BADco) Silvio Vujičić, a video Marin Lukanović.




– Da su umjetnici pokušali promijeniti svijet, nije nikakva novost. Niti da su ga pokušali spasiti. Ali što kad niti promjena niti izgledi za spas nisu izvjesni, kad prijeteća katastrofa stavlja pred nas jedan jedini izlaz – učiniti nemoguće? Danas, kad filozofi tvrde da je lakše zamisliti kraj svijeta nego kraj kapitalizma, kad je utopija postala pogrdna riječ, a izvjesnost katastrofe razoružava našu maštu, autori »rePUBLIKE U ORKESTRU« odlučuju se na vježbanje i prakticiranje nemogućeg – piše u najavi predstave.


BADco. je izvedbeni kolektiv koji djeluje u Zagrebu. Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju triju koreografkinja/plesačica, dvoje dramaturga i jednog filozofa, uz producenta skupine, sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja.