Kazalište Kamov

Premijera predstave “Ba(j)ke nisu krive”: Sudski spor u kojem je pobijedilo čitanje

Kim Cuculić

Foto: HNK ZAJC

Foto: HNK ZAJC

Predstava govori o svađi bake i unuka, jer bi on umjesto slušanja bajki radije igrao igrice



RIJEKA Riječko kazalište mladih »Kamov«, koje djeluje pri HNK-u Ivana pl. Zajca, premijerno je izvelo predstavu za djecu i mlade »Ba(j)ke nisu krive« prema tekstu Maje Katić te u režiji Renate Carole Gatice i Zrinke Kušević. Predstava je nastala kao rezultat tromjesečnog pedagoškog rada s djecom u dobi od 10 do 16 godina. Tekst Maje Katić govori o svađi bake i unuka, jer bi on umjesto što svake večeri mora slušati bajke radije igrao kompjutorske igrice.


Ovaj sukob među generacijama završio je na sudu, gdje Sudac – kojega u alternaciji igraju glumac Dean Krivačić te dirigent i voditelj »Kamova« Igor Vlajnić – mora presuditi je li u pravu baka koja zagovara vrijednost bajki i njihovih pouka, ili je u pravu unuk koji ukazuje i na neka prilično okrutna mjesta u bajkama – poput Ivice i Marice koje su roditelji ostavili same u šumi.U predstavi se likovi iz poznatih bajki pojavljuju kao svjedoci, braneći svoj lik i ukazujući na važnost čitanja i pričanja bajki.

Tako u ovoj duhovitoj predstavi svoju stranu priče iznose Crvenkapica i vuk, Ivica i Marica te Vještica, tri praščića, Snjeguljica i sedam patuljaka… Utjelovljujući razne likove polaznici »Kamova« osim glume okušali su se i u izvođenju simpatičnih songova, a dinamičnu glazbu potpisuju Dunja Fajdić i Ivan Biondić. Koreografkinja je Noemi Dessardo, a dramske pedagoginje Zrinka Kušević i Nikolina Hrga. U izradi kostimografije i scenografije sudjelovali su i studenti preddiplomskog i diplomskog studija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.


A kakva je na kraju presuda? Sudac je dao za pravo baki koja se zalaže za čitanje bajki i knjiga, dok je dječaku odredio da pored igranja igrica, korištenja tableta i mobitela više vremena provodi u parku i u čitanju. Tako ova predstava, na djeci blizak način, progovara o važnosti čitanja knjiga u današnje vrijeme suvremenih tehnologija jer čitanje oplemenjuje, razvija maštu i niz drugih vještina. Moglo bi se reći da je u ovoj predstavi pobjednik u sudskom sporu – čitanje.




Zrinka Kušević i Karla Šoštarić nastupile su u ulozi Bake, a u ostalim ulogama su mladi polaznici »Kamova«: Tarik Žižak, Luka Babić, Ilina Lukić, Dora Smokrović, Leon Kreso, Erik Černeka, Jan Jokić, Duje Vujević, Nika Carević, Ema Seifert, Leon Hasančević Matijašić, Vanja Paulić, Matea Blažević, Iva Mačinković, Nuria Ricken, Antonio Valenčić, Dora Katalinić, Lucija Pedić, Nina Berdik, Petra Polić, Mia Lukić, Nina Abramović Dimec, Karlo Agoli, Ema Sacchi, Leda Vujnović, Jana Mileusnić, Toni Torbarac, Iva Ukalović, Nika Miculinić, Lora Matijašić, Dan Kabalin i Matija Danijel Žugaj.