Premijera u HNK Ivana pl. Zajca

Predstava LGBTQ+ tematike za cijelu obitelj: Ljubavna priča s najboljom prijateljicom

Kim Cuculić

foto: Dražen Šokčević

foto: Dražen Šokčević

Ta ljubavna priča izrasta iz anonimnosti i iz sjene. Upravo je to tematski dodirna točka s originalnim »Cyranom«, koji u slučaju ove adaptacije, zadržavajući osnovnu premisu, propituje poimanje rodnih i spolnih identiteta te društvenih zadanosti.



RIJEKA – Prva riječka predstava LGBTQ+ tematike za mlade, ali i cijelu obitelj, »I Cyrano i djevojčica«, u režiji nagrađivanog argentinskog redatelja Guillerma Balda u produkciji Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca izvedena je premijerno u Dram(m)a centru »Zajc« (zgrada ex Ivexa). Riječ je o neočekivanoj, drukčijoj, latinoameričkoj adaptaciji »Cyrana de Bergeraca«, poznate drame Edmonda Rostanda.


Predstava donosi priču o Jeli koja se, prisjećajući se djetinjstva, sjeća i svoje ljubavne priče s najboljom prijateljicom. Ta ljubavna priča izrasta iz anonimnosti i iz sjene. Upravo je to tematski dodirna točka s originalnim »Cyranom«, koji u slučaju ove adaptacije, zadržavajući osnovnu premisu, propituje poimanje rodnih i spolnih identiteta te društvenih zadanosti.


foto: Dražen Šokčević


U predstavi igraju mlade riječke glumice Romina Tonković (Jela) i Ana Marija Brđanović (Roxana). Predstava je nastala u koprodukciji sa zagrebačkim Teatrom Poco Loco i u suradnji s Riječkim kazalištem mladih »Kamov«. Scenografiju potpisuju Agostina Barbarini i Guillermo Baldo, kostimografkinja je Yanina Pastor, skladatelji Luisana Lipchak i Franco DallAmore, a oblikovatelj svjetla Daniel Maluf. Kostime je prilagodila Manuela Paladin Šabanović, a scenografiju Ivan Botički. Prevoditeljica je Nikolina Zidek.