Igor x Moreno

Hvaljena predstava “Idiot-Syncrasy” izvedena u HKD-u na Sušaku

Hina

Sardinijsko-baskijski Kolektiv Igor X Moreno izvodi hvaljenu predstavu Idiot-Syncrasy

Sardinijsko-baskijski Kolektiv Igor X Moreno izvodi hvaljenu predstavu Idiot-Syncrasy

Radovi kolektiva Igor x Moreno proizlaze iz fascinacije ljudima i njihovim specifičnostima



Hvaljena plesna predstava sardinijsko-baskijskog kolektiva Igor x Moreno “Idiot-Syncrasy” izvedena je u subotu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci.


Pod tim umjetničkim imenom djeluju koreografi Moreno Solinas i Igor Urzelai, te na taj način sudjeluju sa širom skupinom umjetnika.


Dugogodišnji su suradnici londonskog The Placea, s trenutnom umjetničkom rezidencijom u S’ALA-i na Sardiniji.




“Krenuli smo sa željom da svojim nastupom promijenimo svijet. Osjećali smo se kao idioti. Onda smo puno plesali. Skakali smo.


Pozivali smo se na narodne tradicije Sardinije i Baskije. Pjevali smo. Pa smo još malo skakali. Obvezali smo se”, pojašnjavaju Igor x Moreno ideju predstave.


HKD na Sušaku je u pratećem tekstu o ovom gostovanju naveo da njihovi radovi proizlaze iz fascinacije ljudima i njihovim specifičnostima.


“Kroz koreografiju, neverbalnim jezikom stvaraju iskustva koja iznenađuju, potiču i uznemiruju.


Njihova djela – konstruirana do detalja, a duboko zaokupljena životnoąću – izmiču različitim žanrovima i stilovima”, dodaje ta riječka ustanova.


Predstava Idiot-Syncrasy bila je nominirana za National Dance Awards 2015. i Total Theatre Awards 2015. te je odabrana za Aerowavesov Spring Forward festival 2015. i za British Council Showcase 2015.