Filodrammatica

Prakse utjelovljenog glasa Julianne Bloodgood: Festival TranziT završava istraživačkim labom

Kim Cuculić

Lab je namijenjen svima koji žele produbiti vezu s glasom



RIJEKA – Festival TranziT završava istraživačkim labom »Prakse utjelovljenog glasa«, koji će biti održan u Filodrammatici od 18. do 20. studenoga. Koncept, režiju i izvedbu osmislila je Julianna Bloodgood, američka kazališna umjetnica s poljskom adresom.


Prakse utjelovljenog glasa (Embodied Voice Practices) je utjelovljeni pristup vokalnom treningu koji koristi somatske prakse i vokalnu tehniku za osvještavanje, buđenje i aktivaciju autentičnog glasa koji je otvoren i slobodan, ekspresivan i sposoban prenijeti emocionalnu istinu. Na lab se mogu prijaviti i osobe s umjetničkim backgroundom (profesionalci i studenti) i osobe bez prethodnog iskustva u scenskom izražavanju, a kojima je tema i područje relevantno. Lab je namijenjen svima koji žele produbiti vezu sa svojim autentičnim glasom, probuditi viceralno iskustvo svojega glasa te oživjeti emocionalno izražavanje kroz vokalizaciju. Minimalna dob polaznika je 18 godina, a radni jezik je engleski.


Julianna Bloodgood je radila s višestruko nagrađivanom i svjetski poznatom poljskom kazališnom skupinom Song of the Goat Theatre. Rezidencijalna je umjetnica kazališta Theater MITU iz New Yorka i slovačke kazališne skupine Honey and Dusta, a trenutno surađuje s Bru Theatre iz Galwaya. Suosnivačica je zaklade The Great Globe Foundation, neprofitne organizacije koja koristi snagu kreativnosti da nadahne i osnaži individualni glas i pomogne u izgradnji mostova između ljudi i zajednica.




Producent događaja je Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, a partner je Plesna mreža Hrvatske.