HNK Ivana pl. Zajca

Povratak Puccinijeve opere: Maida Hundeling u naslovnoj ulozi Tosce

Kim Cuculić

Maida Hundeling nastupit će kao Tosca / Foto DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

Maida Hundeling nastupit će kao Tosca / Foto DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

Puccinijeva »Tosca« u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, a pod ravnanjem maestra Philippa von Steinaeckera, vraća se na pozornicu riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca u petak 4. lipnja s početkom u 19 satiRIJEKA  Puccinijeva »Tosca« u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, a pod ravnanjem maestra Philippa von Steinaeckera, vraća se na pozornicu riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca u petak 4. lipnja s početkom u 19 sati.


U naslovnoj će ulozi, prvi put u Rijeci, nastupiti glasovita njemačka sopranistica, počasna članica riječke Opere Maida Hundeling. Uvijek fascinantna i sugestivna solistica već je oduševila i publiku i kritiku u naslovnoj ulozi Straussove »Elektre« te kao Izolda u Wagnerovoj operi »Tristan i Izolda«.


Još se pamti i njena Aida s koncertne izvedbe u povodu 135 godina otvorenja zgrade riječkog Kazališta. Uz nju će, također prvi put na riječkoj opernoj sceni, ulogu Cavaradossija tumačiti gost Dimitris Paksoglou, prvak Grčke nacionalne opere koji je velik dio karijere ostvario u francuskim opernim kućama, a riječka ga je publika upoznala kao Pollionea u Bellinijevoj »Normi« i Pinkertona u Puccinijevoj »Madami Butterfly«. U ulozi Scarpije ponovo će biti Giorgio Surian, koji se ovom ulogom proslavio na pozornicama diljem opernog svijeta.

Solističku ekipu čine i Luka Ortar kao Cesare Angelotti, Ivan Šimatović kao Crkvenjak, Filip Filipović u ulozi Spolette, Slavko Sekulić kao Sciarrone i Ključar te Vanja Zelčić kao Glas pastira. Kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, a scenografiju s Alanom Vukelićem supotpisuje Marin Blažević, kao i svjetlo s Daliborom Fugošićem. Zbog aktualnih epidemioloških mjera, tijekom nove izvedbe orkestar će biti smješten na pozornici.


»Tosca« je, podsjetimo, u sklopu Puccini trilogije, u riječkom »Zajcu« premijerno izvedena 9. studenoga 2019. godine. Ova riječka »Tosca« uvrštena je među najbolje glazbene događaje 2019. godine prema izboru uredništva specijaliziranog talijanskog web magazina Operaclick.com. Početkom prošle godine na popis najboljih na svijetu dospjela je u konkurenciji s više od 400 glazbenih događaja. Zahvaljujući tome, riječka se »Tosca« našla u društvu s produkcijama milanske La Scale ili njujorške Metropolitan Opere.