Festival hrvatske drame

Potvrđen je program Marulićevih dana. Ove godine u konkurenciji je jedanaest predstava

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević / Marko Ercegović

Foto Dražen Šokčević / Marko Ercegović

Za sudjelovanje je bilo prijavljeno 54 predstava: 44 iz Hrvatske, tri iz Slovenije, dvije iz Bosne i Hercegovine te po jedna predstava iz Srbije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Argentine



SPLIT – Festivalsko vijeće Marulićevih dana potvrdilo je program Festivala hrvatske drame 34. Marulićevi dani koji će se, u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, održati u Splitu od 20. do 29. travnja ove godine. Izbornica Jelena Kovačić odlučila se za jedanaest predstava hrvatskog dramskog pisma u produkciji kazališta iz Hrvatske i jednu iz Argentine. Za sudjelovanje na Festivalu bilo je prijavljeno 54 predstava: 44 iz Hrvatske, tri iz Slovenije, dvije iz Bosne i Hercegovine te po jedna predstava iz Srbije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Argentine.


Izbor


U konkurenciji za festivalske nagrade bit će prikazane sljedeće predstave: »Možeš biti sve što želiš« Ivane Vuković u produkciji UO Punctum/UO T25/ Kunst teatar redateljice Ivane Vuković; Mani Gotovac: »Rastanci« u izvedbi riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca, redateljice Anastasije Jankovske; »Cure« u koprodukciji UO-a Kolektiv Igralke, Zavoda VIDNE i HNK-a Ivana pl. Zajca uz partnerstvo Slovenskog mladinskog gledališča i MASKA iz Ljubljane u režiji Tjaše Črnigoj; »Slučaj vlastite pogibelji« Kristiana Novaka, HNK-a u Varaždinu u koprodukciji s HNK-om Ivana pl. Zajca, u režiji Ivana Plazibata; autorski projekt Tomislava Šobana »Zbilja« HNK-a u Zagrebu u režiji Tomislava Šobana; Jurica Pavičić »Crvena voda« u izvedbi HNK-a Split i režiji Ivice Buljana; Mate Matišić: »Moji tužni monstrumi« Gradskog dramskog kazališta »Gavella« iz Zagreba u režiji Vite Taufera; »Maske« autora, redatelja i glumca Dražena Šivaka u produkciji UO-a Grupa u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama i u suradnji sa Scenom Ribnjak i Teatrom EXIT; »Simfonije/Turpituda« u produkciji Eurokaza i režiji Rajne Racz; autorski projekt Ksenije Zec »Euforija« u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih i režiji autorice i »Seria una pena que se marchiten las plantas« (»Bilo bi šteta da biljke krepaju«) Ivora Martinića u izvedbi Apacheta sala estudio iz Buenos Airesa, redatelja Guillerma Cacacea.


Riječ izbornice


Po riječima izbornice Jelene Kovačić, izabrane su se predstave izdvojile svojom umjetničkom i produkcijskom kvalitetom, ali i spremnošću na kazališni rizik. Bilo da je riječ o inscenacijama dramskih tekstova suvremenih autorica i autora različitih generacija, dramatizacijama romana čiji prozni krajolici sadrže konkretni dramski potencijal ili autorskim projektima u kojima se tekstualni materijal generira u odnosu na središnju ideju ili temu, sve izabrane predstave kazalište prepoznaju kao mjesto društvene i umjetničke odgovornosti, ali i rizika, te konkretne razmjene koja gledatelje poziva na dijalog i sudjelovanje u promišljanju njihove kazališne i životne zbilje. Tematske preokupacije kreću se od vrlo intimnih, osobnih, pa i ljubavnih priča, preko kritičkog sagledavanja patrijarhata, patrijarhalnog mentaliteta i položaja žena u društvu do kriminalističkih sižea koji svoju temeljnu priču koriste kao put prema društvenoj kritici i kolektivnom preispitivanju.




»Ovogodišnji izbor postoji i kao svojevrsni dijalog institucionalne i nezavisne scene koje se međusobno isprepliću te na neki način i nadopunjuju. U njemu se susreću velike ansambl predstave, manji formati te duodramske i monodramske forme, predstave koje su poetski vrlo različite, no uvijek u dosluhu sa suvremenim kazališnim strujanjima, jednako usmjerene i prema istraživanju i kritičkom preispitivanju društva u kojem živimo, ali i prema istraživanju i preispitivanju kazališta kao forme koja svoju snagu crpi prije svega iz direktnog i otvorenog kontakta s publikom koju dosljedno tretira kao ravnopravnog sugovornika«, objašnjava Kovačić.


Kako navode na stranicama splitskog HNK-a, inicijalno je u izboru bila i predstava Tene Štivičić »Tri zime« koju je u bečkom Burgtheatru režirao Martin Kušej no, nažalost, zbog tehničkih i produkcijskih razloga ova predstava nije ušla u konačni izbor. O festivalskim nagradama »Marul« odlučivat će žiri u sastavu: Borna Baletić (ADU Zagreb), Vesna Bulić Baketić (Muzej grada Splita), Trpimir Jurkić (HNK Split), Miona Miliša (Umjetnička akademija Split) i Stela Mišković (KP Zetski dom).