Zajc i Malik

Pet minuta slave

Svjetlana Hribar

Dvije večeri za redom Dramski studio ZIM punio je veliku dvoranu HKD-a na Sušaku – svake je večeri nastupilo po dvanaestoro mladih koji za sebe tvrde da su glumci ili bi to željeli biti



RIJEKA » Dramski studio za djecu i mlade ZIM – Zajc i Malik – izišao je na veliku scenu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku s premijerom predstave »Ja glumac«. Dvije večeri za redom dvorana HKD-a bila je prepuna mlade publike, koja je s iznimnom pažnjom pratila igru polaznika ZIM-a i svaku scenu pozdravljala apaluzom. Već ta pažnja znak je da je predstava »Ja glumac« uspješna, da je primjerena mladim generacijama publike i da na taj način i ZIM ima smisla. Činjenica da su dvije večeri bile potrebne kako bi svaki član ZIM-a dobio svojih »pet minuta slave«, govori da ovaj studio ima budućnost.


   Svake od dvije večeri nastupilo je po dvanaestoro mladih koji za sebe tvrde da su glumci ili bi to željeli biti – u konceptu redateljice Renate Carola Gatice koji se temelji na pitanju što se događa u glavama mladih koji od djetinjstva maštaju da postanu glumci – a oprobali su se nastupajući u filmskom zapisu u vidu intervjua, a potom i u kratkom prizoru po vlastitom izboru, uživo na sceni. Zadatak kompleksan i nimalo lak!



Prve večeri svojih »pet minuta slave« ostvarili su Bartol Barać, Roberta Barešić, Lorena Galjanić, Sara Grgurić, Leo Nenadich, Jelena Sarajlić, Arian Sejka, Karin Stijelja, Laura Šalov, Lorena Šustar, Sara Vrban, Dominik Zoretić, a druge večeri Piera Bertolini, Eli Derenčinović, Mario Jelić, Viktorija Kalić, Ira Krmpotić, Ani Maduna, Tara Pirija, Josipa Srzentić, Antonio Šango, Tino Trkulja, Licija Vlašimsky i Luka Županović.




   Autorica teksta, dramaturginja i asistentica redateljice na projektu bila je Rebecca Agić, a dramska pedagoginja Denis Kirinčić; scenografiju i kostimografiju potpisuju studenti APU-a Liberta Mišan, Nevena Živić i Lucija Polonijo, a video produkciju Glorija Dragičević, Dora Filipović, Jasmina Jakopanec, Dorian Mataija, Nika Pavlović, Ivana Zavidić, Romina Tominić, Tina Kadoić i Nataša Alavanja.



Filmski zapis otvorio je kratkim razmišljanjem o glumi i glumcima Rade Šerbedžija, ukazavši tako čast ZIM-u i njegovim polaznicima. Potom je svaki polaznik studija dobio »svog pravog glumca« za razgovor. Saznali smo da svi polaznici studija i te kako razmišljaju o procesu nastajanja kazališne ili filmske uloge, da ih zanima prenijeti vlastitu poruku sa scene, ali i naći se u nekoj od uloga koje glume njihovi uzori. Neki su odabrali da se predstave u insertu iz svog omiljenog filma, pa smo ih gledali u istoj sceni koja se vrtila na platnu iza njih; drugi su pak poželjeli odigrati neki prizor iz predstave s riječkog kazališnog repertoara, a treći – scenu iz sapunice, mjuzikla… Svaki je član ZIM-a dobio svojih »pet minuta«, u kojima se snašao – najbolje što može!


   Bez obzira što bi se na ovom idejno vrlo dobro osmišljenom konceptu još dalo dugo raditi i mnoge stvari doraditi i izbrusiti (pri čemu bi posla u prvom redu imali učitelji govora, dikcije, treneri glasa, a bogme i hoda po sceni), dakle bez obzira na sve to (što je moguće postići samo sustavno organiziranom podukom), publika je jako dobro shvatila o čemu se radi i prihvatila svaku scenu burnim pljeskom i glasnim odobravanjem. Iz reakcija bi se dalo naslutiti da je ZIM dobio uspješnicu koju može igrati za mlade Rijeke, ali i regije, čitavu sezonu!


   S druge strane, ostvarena je i praktična veza Zajca i Malika – glumci Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca Anastazija Balaž Lečić, Olivera Baljak, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Nika Mišković, Damir Orlić, Tanja Smoje i Aleksandra Stojaković, kojima se pridužio zagrebački glumac Dean Krivačić, ostvarili su filmske intervjue s polaznicima ZIM-a, unoseći svoje iskustvo i primjedbe u pitanja, potičući ne samo svoje sugovornike, već i publiku, da im se pridruži u kazalištu.