Kazališno gostovanje - »Disamenina čast« u Rijeci

Persiflaža antičkih motiva

Kim Cuculić

U tekstu Pavo Marinković postmodernističkim postupkom povezuje mitologiju i vrijeme Trojanskog rata sa suvremenošću, ali redatelj Marius Schiener nije dovoljno iskoristio potencijale koje nudi predložakRIJEKA Riječki HNK Ivana pl. Zajca ugostio je predstavu »Disamenina čast«, koja je ostvarena u koprodukciji Theater Herbst iz Austrije, Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Austrijskog kulturnog foruma, a u okviru kulturne manifestacije »Grenzenlos/Bez granica«. Predstava je nastala prema istoimenom dramskom tekstu hrvatskog autora Pave Marinkovića, što je nagrađen Nagradom »Marin Držić« 1993. godine. Puni naslov predstave je »Kruh i masline – Disamenina čast«, a u režiji bečkog redatelja Mariusa Schienera ovaj projekt okupio je austrijske i hrvatske glumce.


 U svojem tekstu Pavo Marinković postmodernističkim postupkom povezuje mitologiju i vrijeme Trojanskog rata sa suvremenošću, a »Disamenina čast« žanrovski bi se mogla odrediti kao parodija s elementima montipajtonovskog humora. Nažalost, redatelj Marius Schiener nije dovoljno iskoristio potencijale koje nudi Marinkovićev predložak, pa je rezultat podosta simplificirana i plošna predstava.

Parodija »Ilijade« i »Odiseje«


Radnja se odvija u vrijeme Trojanskog rata, a smještena je u pansion-krčmu »Kruh i masline« koju vodi Disamena (Monika Schmatzberger), udovica čiji je muž Gideon (Ivan Jončić) navodno poginuo u ratu. Međutim, on je zapravo živ i samo pati od amnezije prouzročene udarcem motkom. U ovoj parodiji »Ilijade« i »Odiseje« Disamena je svojevrsna Penelopa, dok njen Odisej ljubuje na nekom mediteranskom otoku s ljubavnicom Arinom (Manuela Seidl), koja je zapravo – pokazat će se – špijunka.


 U živote ovih običnih smrtnika miješaju se i interveniraju olimpijski bogovi – bog rata Ares, bog liječništva Asklepije i bog glazbe Apolon. Njih utjelovljuju Luka Štilinović, David Czifer i Peter Pausz, a smješteni su na ekranu iznad pozornice gdje komentiraju zbivanja (filmsku režiju i kameru potpisuje Sandro Decleva).  Zaplet nastaje u trenutku kad se dozna da je Disamena posjeduje veliko blago, pa to postaje mamac za brojne prosce. Po uzoru na grčku mitologiju, ona će misteriozno i zatrudnjeti, no na kraju će pred Gideonom ipak uspjeti obraniti svoju čast.

Glumačka podjela


U ovoj persiflaži antičkih motiva pojavljuje se i olimpijski pobjednik Leonidas (Luka Štilinović) koji, sukladno današnjem vremenu, uvijek iza sebe nosi reklamni pano s nazivima sponzora. Tu je i pjesnik Harfid (Peter Pausz), a jedan od Disameninih prosaca je i neobična prispodoba Stefana Karpatskog (David Czifer). Špijune, koji mrežicama love leptire, igraju Max Mayerhofer i Ivan Pokupić, a glasnike Papillona i Pitopousa glume David Czifer i Peter Pausz. Šankerice u krčmi Eretheiu i Pontidu tumače Katica Šubarić i Manuela Seidl, a vođu kora, koji neprestano ponavlja glazbeni lajtmotiv iz Muppet Showa, utjelovio je Tomislav Stojković.    Redatelj Schiener uz režiju potpisuje i scenografiju, kojom dominiraju željezne bačve s natpisom »Kruh i masline«. Kostime je osmislila Andrea Schneider, svjetlo je oblikovao Tom Barcal, a ton Martin Kašpar.