Komediografske predstave

Ovogodišnje Dane satire Fadila Hadžića otvara Moliereov “Škrtac”

Kim Cuculić

Bit će izvedena i predstava »Kad je stao svijet« Dore Delbianco u režiji Vite Taufera nastala u koprodukciji HNK-a Ivana pl. Zajca i INK-a PulaZAGREB – U Satiričkom kazalištu Kerempuh od 3. do 21. lipnja održat će se 46. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival koji promiče najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala bit će izvedeno 12 predstava, i to iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule, Beograda, Subotice i Sarajeva, prema odabiru izbornice Jelene Kovačić. O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiri u sastavu Bojana Radović, Katarina Pejović i Ksenija Pajić.


Susret institucionalne i nezavisne scene


«46. Dani satire, koji donose dvanaest od ukupno pedeset i osam prijavljenih predstava, svojevrsni su susret institucionalne i nezavisne scene, snažnih i hrabrih glasova suvremenih dramskih pisaca različitih generacija i poetika koji širom otvorenih očiju propituju društveno-političke okolnosti unutar kojih stvaraju i onih kanonskih bardova koji se u suvremenim adaptacijama i interpretacijama pretvaraju u naše suvremenike. Ovogodišnji festivalski izbor postoji kao jedna mikro kazališna zajednica jakih autora, autorskih timova i ansambala koji kazalište prepoznaju kao mjesto društvene odgovornosti, a te se odgovornosti neće odreći ni u trenucima dok se svijet oko nas ponovno raspada. Jer svaka će izabrana predstava barem na trenutak taj isti svijet pokušati skupiti«, riječi su izbornice Jelene Kovačić koja je ove Dane satire posvetila Saši Anočiću, »koji nas je učio smijehu, kao malo koji drugi autor«.


Inozemne predstave


Dane satire otvorit će 3. lipnja predstava »Škrtac« u režiji Dore Ruždjak Podolski, adaptaciji Tomislava Zajeca i ansambla Satiričkog kazališta Kerempuh. Od inozemnih predstava festivalska publika imat će priliku pogledati predstavu »64« Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović i produkciji Ateljea 212, »Kus petlić« Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića Narodnog pozorišta iz Subotice te Nušićevu »Protekciju« u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta Sarajevo. Na Danima satire gostuje i HNK Split s predstavom »Kukci…zaustavljena priča« Karela i Jozefa Čapeka, posljednja predstava prerano preminulog Saše Anočića.
Iz Splita stiže i Playdrama s predstavom »Sretna ne bila« u režiji Helene Petković. U sklopu festivala bit će izvedena i predstava »Kad je stao svijet« Dore Delbianco u režiji Vite Taufera nastala u koprodukciji HNK-a Ivana pl. Zajca i INK-a Pula. Od zagrebačkih kazališta nastupit će Teatar &TD, »Žena popularnog pokojnika«, autora i redatelja Filipa Šovagovića, Teatar Exit s »Realistima« Jure Karasa u režiji Matka Raguža, KunstTeatar i pisac Espi Tomičić s predstavom »Ti si prvi hrabar« redatelja Ivana Penovića te HNK Zagreb s Gogoljevim »Revizorom« u režiji Sergeja Potapova.


Domaćin festivala, Satiričko kazalište Kerempuh, izvest će i »Dariana, hrvatskog kralja samopomoći« Dine Vukelić u režiji Krešimira Dolenčića.