UPRAVNI SUD 

Odbačena tužba riječkog Gradskog vijeća u slučaju Blažević, imamo detalje presude

Davor Mandić

Još jedna pobjeda intendanta "Zajca" Marina Blaževića



Upravni sud u Rijeci odbacio je tužbu Gradskog vijeća Grada Rijeke kojom je pokrenut upravni spor u cilju pobijanja rješenja ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek kojim je ministrica odbila potvrditi smjenu intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca Marina Blaževića.


U posjedu smo presude, iz koje saznajemo da je sutkinja Marija Renner Jakovljević odbacila tužbu zato što nije bila dovoljno dobro utemeljena, odnosno sutkinja smatra da je ministrica imala pravo ne potvrditi odluku Gradskog vijeća Grada Rijeke o smjeni intendata.


Ključni dio


U ključnom dijelu presude kaže se da je osporavano rješenje tuženika (Ministarstva kulture i medija) doneseno sukladno članku 25. stavku 1. Zakona o kazalištima.





– Naime, ispravno tuženik ističe da je svrha spomenute odredbe kontrola postupanja osnivača i sprečavanje nezakonitog i arbitrarnog postupanja predstavničkog tijela.


Također, Sud nalazi osnovanim navod tuženika da Odluka o razrješenju nije dovoljno obrazložena niti da sadrži dokaze o razlozima neprihvaćanja predmetnog financijskog izvješća, a što upućuje na arbitrarnost donesene Odluke – kaže se u presudi u dijelu u kojem se spominje neprihvaćanje Blaževićeva programskog i financijskog izvješća u Gradskom vijeću Grada Rijeke kao jednog od (zakonskih) temelja za smjenu intendanta.


Još nije gotovo


Ipak nije još gotovo za one koji se još uvijek nadaju smjeni intendata Blaževića, jer, kako saznajemo, Gradsko vijeće Grada Rijeke žalit će se na presudu.


Potvrdila nam je to predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj, ne želeći, kao odvjetnica, dublje komentirati nepravomoćnu presudu.


Upitali smo za komentar predsjednicu riječkog ogranka PGS-a Teu Mičić Badurinu, s obzirom na to da se ta stranka najviše angažirala u aktivnostima oko smjene intendanta Blaževića.


“Jedva čekam vidjeti obrazloženje”


– Nismo još zaprimili na uvid službenu presudu, no ako je istina ono što sam čula da je izrečeno kao razlog ovakvoj presudi prilikom njene objave, a to je da je sama Odluka o razrješenju intendanta loše obrazložena, a što ide u korist ministričinog Rješenja, moram priznati da me iznenadilo.


Naime u samom obrazloženju vrlo jasno stoji osnova za smjenu intendanta, čije je uporište u Zakonu o kazalištima, a to je neusvajanje izvješća o radu HNK-a od strane Gradskog vijeća – kaže Mičić Badurina, posebno apostrofirajući da jedva čeka vidjeti obrazloženje te presude, no još i više je li ministrica dobila uputu o vraćanju odluke Gradskom vijeću na ponovno odlučivanje.


– Poanta upravnog spora bila je, između ostalog, raščistiti zakonsku nedorečenost oko toga tko razrješava intendanta, odnosno je li ta naknadna nakaradna ministričina odluka o uskrati suglasnosti osnovana ili nije, s obzirom na to da je Gradsko vijeće ono koje koje po Zakonu intendanta imenuje i razrješava.


Po svemu sudeći, odgovor na tu dilemu u ovome sporu nismo dobili – ističe Tea Mičić Badurina.