Ukupno 27 kategorija

Objavljene nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta. Laureatkinje su Vlasta Knezović i Maja Bezjak

Ante Peričić

Foto arhiva NL / Hrvatska enciklopedija

Foto arhiva NL / Hrvatska enciklopedija

Ovaj kazališni događaj održava se 24. studenoga. Nagrade će se dodijeliti u sveukupno dvadeset i sedam kategorija, za dramu, operu i plesnu umjetnost



ZAGREB – Objavljene su nominacije za sve kategorije (drama, opera i ples) za ovogodišnju, jubilarnu 30. dodjelu Nagrade hrvatskog glumišta, a poseban je naglasak stavljen na dvije laureatkinje nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje s područja drame i baleta, a to su primabalerina Maja Bezjak i glumica Vlasta Knezović.


Bezjak, nekadašnja prvakinja Baleta HNK-a u Zagrebu, višestruko je nadarena i kreativna umjetnica, aktivna još i danas. Život je, piše žiri za balet, posvetila glazbi, baletu, koreografiji, pisanju, baletnoj pedagogiji, uvijek je društveno angažirana, a bila je i politički aktivna. Knezović je, kako piše u obrazloženju Upravnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika te žirija za dramu, dojmljivim nizom predstava, filmova i dramskih serija, nizom uloga, tijekom dugog niza godina postala i ostala izuzetna, posvećena, snažna glumačka osobnost ne samo Gradskog dramskog kazališta »Gavella«, već i cjelokupnog hrvatskog glumišta.


Drama i opera


Nagrade će se dodijeliti u sveukupno dvadeset i sedam kategorija, a za najbolju predstavu u cjelini, kada je riječ o drami, nominirane su predstave »Sorry« HNK-a Zagreb (autorski projekt i rež. Bobo Jelčić), »Svoga tela gospodar« Glumačke družine Histrion (Slavko Kolar, rež. Damir Lončar) te »55 kvadrata« HNK-a Split (Ivana Vuković, rež. Ivan Plazibat). Za najbolje redateljsko ostvarenje nominirani su Dražen Ferenčina, Bobo Jelčić i Ivan Plazibat, za najbolju glavnu žensku ulogu Dajana Čuljak, Karmen Sunčana Lovrić i Matea Marušić, dok su u muškoj kategoriji nominirani Filip Detelić, Igor Golub i Damir Lončar. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina konkuriraju Tea Harčević, Nika Ivančić i Lana Meniga odnosno Domagoj Ivanković, Marin Klišmanić te Ugo Korani.




Za najbolju predstavu u cjelini, kada je riječ o operi, nominirani su: »Arlecchino« Ferruccija Busonija u režiji Marina Blaževića i koprodukciji HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka i HNK-a Osijek, »Krabuljni ples« Giuseppea Verdija u režiji Gorana Golovka i produkciji HNK-a Split te »Lastavica« Giacoma Puccinija u režiji Huga de Ane i produkciji HNK-a Zagreb. Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje nominirani su Krešimir Dolenčić, Goran Golovko i Ivo Lipanović, za titulu najbolje ženske uloge natječu se Lana Kos, Marija Kuhar Šoša i Terezija Kusanović, dok su za mušku nominirani Ivica Čikeš, Leon Košavić i Matija Meić. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina, u kategoriji opere, nominirani su Darija Auguštan, Marin Čargo i Stefani Pijetlović.


Plesna umjetnost


Za najbolja umjetnička ostvarenja u plesnoj umjetnosti nominirani su »Revel Revel« (Roser L. Espinosa) Zagrebačkog plesnog ansambla u suradnji sa ZeKaEm-om, »Sad sam Matthaus« (autorski projekt Matije Ferlina i Gorana Ferčeca) te »SOL« (koreografija Silvija Marchig) u produkciji Kik Melonea, u partnerstvu sa zagrebačkim MSU-om. Za najbolje koreografsko ostvarenje nominirane su Petra Hrašćanec, Irma Omerzo i Sonja Pregrad, a za najbolje umjetničko ostvarenje Anna Javoran i Viktorija Bubalo, Ana Mrak i Petra Valentić to jest Matija Ferlin, Toni Flego (za »I am alive« u koreografiji Žaka Valente u produkciji riječkog Trafika) i Luka Švajda.


Podsjetimo, ovaj najznačajniji kazališni događaj u našoj domovini održava se na povijesni datum za hrvatsko kazalište, jer je 24. studenoga dan kada je, sa scene Zemaljskog kazališta (današnji HNK u Zagrebu) prije 162 godine prvi put odigrana kazališna predstava na hrvatskom jeziku. Dodjela za najbolja umjetnička ostvarenja na području drame, TV i radiodrame, opere, baleta i plesa u 27 kategorija održat će se u zagrebačkom HNK-u, uz izravan televizijski prijenos na Trećem programu HRT-a od 20.15 sati s nastavkom na Prvom programu od 21 sat.