Okrugli stol

O predstavi “Genijalna prijateljica” na Malim scenama: Riječka publika dobila je emotivniji kontakt s glumcima

Kim Cuculić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Održan je prvi okrugli stol nakon predstave »Genijalna prijateljica« na Međunarodnom festivalu malih scena



Na početku okruglog stola nakon predstave »Genijalna prijateljica« moderator Igor Ružić, kazališni kritičar, kazao je da je to tražena predstava za koju se uvijek traži karta više.


Također je napomenuo da je predstava na riječkom Festivalu malih scena »sabijena« u manji prostor pozornice HKD-a na Sušaku, što je pridonijelo da posve drukčije rezonira s publikom.


Prema riječima redateljice Marine Pejnović predstava je premještanjem u drugi prostor nešto dobila, a nešto izgubila.


Prilagodba novom prostoru




– Riječka publika dobila je puno bliskiji, emotivniji kontakt s glumcima. U Rijeci je i scenografija funkcionirala na drukčiji način – dok je u Zagrebu to više monumentalna instalacija, na pozornici HKD-a djelovala je više kao dnevnik.


U riječkoj izvedbi izgubio se moment podzemlja iz kojeg glumci izlaze na scenu, osvrnula se Pejnović.


O prilagodbi novom prostoru izvedbe govorile su glumice Jadranka Đokić i Iva Mihalić, uz zaključak da riječka publika nije ništa izgubila gledajući ovu verziju predstave.


Igor Ružić ukazao je na nasilnu strukturu »Genijalne prijateljice«, a Marina Pejnović pojasnila je da nasilje proizlazi iz socijalne hijerarhije, odnosno da je društveni kontekst iznad onog obiteljskog. U tom smislu junakinje žive u svojevrsnom getu i ne mogu van iz njega.


Kazališni kritičar Bojan Munjin kazao je da je to priča u čijem su središtu dvije djevojčice, ali i da je to priča o svima nama – o iskušenjima, krizama, egzistencijalnim teškoćama…


Ravnateljica Drame zagrebačkog HNK-a Nenni Delmestre rekla je da predstava govori o jednom svijetu Mediterana, koji i dalje živi u nama. Riječ je o svijetu koji je jako dubok i ima i svoja svjetla i mrakove.


Tema nasilja


Iz publike se javila Loredana Gašparović, koja je uputila čestitke na uspjeloj režiji i dramaturgiji, a pohvalno se o uprizorenju kompleksnog romana s puno likova izrazila i glumica Olivera Baljak.


Član stručnog festivalskog žirija Darko Lukić ukazao je na problem nasilja, naročito muškog, kao jednu od glavnih tema romana i predstave, naglašavajući problem muških zlostavljača i toksičnog maskuliniteta.


Selektor festivala Jasen Boko dodao je da je na sceni bilo 29 glumaca, ovoga puta donoseći intimniji doživljaj i neposredniji kontakt s publikom.


Predstava »Genijalna prijateljica« dobila je prosječnu ocjenu publike 4,47.