Međunarodni festival

Novi uspjeh riječkih lutkara: “Flekavac” apslutni pobjednik 53. izdanja PIF-a

Kim Cuculić

Stručni žiri nagradio je Ninu Mitrović za tekst »Flekavca«, Renatu Carolu Gaticu za režiju, Alenu Pavlović za kreaciju lutaka i scenografiju te Ivanu Đulu i Luku Vrbanića za glazbu, dok ga je dječji žiri proglasio najboljom predstavom



RIJEKA – Predstava »Flekavac« autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carole Gatice apsolutni je pobjednik 53. Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF-a te je nagrađena s čak pet nagrada od stručnog i dječjeg žirija.


Stručni žiri nagradio je Ninu Mitrović za tekst »Flekavca«, Renatu Carolu Gaticu za režiju predstave, Alenu Pavlović za kreaciju lutaka i scenografiju te Ivanu Đulu i Luku Vrbanića za glazbu i tekstove songova, dok je dječji žiri proglasio »Flekavca« najboljom predstavom festivala.


Šesnaest naslova


Međunarodni festival kazališta lutaka održan je od 18. do 24. rujna u Zagrebu te je tijekom sedam festivalskih dana publici ponudio sveukupno 16 predstava lutkarskih kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Italije, Izraela, Njemačke, Poljske, Slovenije i Srbije, kao i bogat i raznolik radionički program. Stručni žiri u sastavu Olge Vujović, Katarine Kolega i Maje Lučić Vuković istaknuo je koliko je teško u ovom izazovnom vremenu igrati predstave, no unatoč svim poteškoćama s kojima se kazalište danas može susresti, lutkari daju sve od sebe, ozbiljnim temama pristupaju kritički i na duhovit način te odišu srčanošću, entuzijazmom i zajedništvom. Na jednak se taj način Gradsko kazalište lutaka Rijeka sa svojom hit-predstavom »Flekavac« predstavilo na PIF-u.


Predstava o odrastanju




»Flekavac« je predstava koja govori o odrastanju jednog dječaka i prihvaćanju odgovornosti. U srži joj je prijateljstvo i kako nas ono mijenja nabolje – prijatelj je tu da nam ukaže na naše mane, ali i da nam pomogne kad nam je najteže. Ovo je topla i duhovita priča o jednom neurednom dječaku, Flekavcu. Autorsku ekipu predstave čine autorica teksta Nina Mitrović, redateljica Renata Carola Gatica, skladatelji i autori tekstova songova Ivana Đula i Luka Vrbanić, kreatorica lutaka, scenografije i kostima Alena Pavlović, koreograf Damian Cortes Alberti te oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Uigrani ansambl predstave čine David Petrović, Petra Šarac, Zlatko Vicić, Damir Orlić, Alex Đaković i Andrea Špindel.