Na programu u subotu i ponedjeljak

Nove izvedbe opere “Pikova dama” u riječkom HNK-u: Nastupaju Kristina Kolar i Dubravka Šeparović

Kim Cuculić

Dubravka Šeparović Mušović i Kristina Kolar / Foto DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

Dubravka Šeparović Mušović i Kristina Kolar / Foto DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

Dvije će nacionalne operne prvakinje nastupiti u glavnim ženskim ulogama i to prvi put u svojim karijerama



 


RIJEKA  Nove izvedbe opere »Pikova dama«, najbolje predstave riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca prošle sezone po izboru publike, donijet će uzbuđenja poput premijernih. Dvije će nacionalne operne prvakinje, riječka sopranistica Kristina Kolar i zagrebačka mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović nastupiti u glavnim ženskim ulogama i to prvi put u svojim bogatim karijerama. Kristina Kolar debitirat će u ulozi zaljubljene Lize, a Dubravka Šeparović Mušović u ulozi Stare grofice. Hrvatske operne dive međunarodnih karijera, poznate po dubokom poniranju u svoje uloge s kojima se i glumački i emotivno čvrsto povezuju, obje osvajaju i svojim glasom, i svojom interpretacijom i svojom iznimnom scenskom uvjerljivošću. U ulogama opernog remek-djela Petra Iljiča Čajkovskog nastupit će u subotu i ponedjeljak, 2. i 4. prosinca.


Romantična opera sudbine, opera o tajni triju karata, velika je glazbena drama snažne emotivne priče, koja je istodobno lirska i potresno dramatična. U režiji Christiana Romanowskog i Dunje Vejzović, a pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela, toliko je osvojila riječku publiku da je po njihovoj naklonosti premašila sve ostale predstave riječkog HNK-a i nametnula se kao ostvarenje sezone. A osim riječke, operna predstava oduševila je i zagrebačku publiku prigodom gostovanja u tamošnjem HNK-u u lipnju.




Ulogu Hermana ponovo će tumačiti Ivan Momirov, a ostale uloge Robert Kolar, Luka Ortar, Marko Fortunato, Dario Dugandžić, Slavko Sekulić, Sergej Kiselev, Gabrijela Deglin, Giulia Diomede, Ivanica Vunić, Karla Mazzaroli i ostali.


Scenografiju potpisuje Christian Romanowski, oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, a koreografiju i scenski pokret osmislio je Janne Boere. Uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor u predstavi sudjeluje i Dječji zbor te ansambl Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca.


Priča opere odvija se na ulicama i u plesnim dvoranama Sankt Peterburga i na obali Neve, a likove zatičemo u trenucima borbe sa sudbinom. Mlada Liza izgara od želje za Hermanom, no njega postupno proždire strast za kockanjem i opsjednutost otkrivanjem tajne koja će mu donijeti bogatstvo, a koju zna samo Stara grofica…