Damir Karakaš

Nova sezona Kerempuha počinje prvom premijerom predstave “Blue Moon”

HinaZAGREB Nova sezona 2018./19. zagrebačkog Satiričkog kazališta »Kerempuh« bavit će se potragom pojedinca za svojim mjestom u suvremenoj stvarnosti, koristeći pozornicu kao poligon humornog i kreativnog potencijala gdje se satira isprepleće sa stand-upom, slapstickom, apsurdom i crnim humorom, a kao prvi premijerni naslov najavljena je, 28. listopada, praizvedba predstave »Blue Moon« prema istoimenom romanu nagrađivanog književnika Damira Karakaša.


Roman tog u hrvatskim kazalištima sve češće izvođenog pisca zaživjet će na sceni u režiji Borisa Liješevića, kojemu je to prva suradnja s »Kerempuhom«. Karakaševe junake igrat će Rakan Rushaidat, Filip Detelić, Vilim Matula, Jerko Marčić, Branka Trlin Matula, Mirela Videk Hranjec i Marko Makovičić.


Sljedeća »Kerempuhova« premijera bit će, u prosincu, predstava »Elling« britanskog dramatičara Simona Benta, dramska adaptacija istoimenih poznatih romana, tetralogije norveškog pisca Ingvara Ambjornsena, prema čijim je djelima snimljen i film 2001. godine, nominiran za Oscara za najbolji strani film. U režiji mladog i perspektivnog redatelja Hrvoja Korbara, »Elling« je najavljen kao duhovita, dirljiva, beketovski pomaknuta priča o tandemu društvenih autsajdera, osjetljivom i labilnom Ellingu i njegovu, posve oprečnom, djetinjastom i seksualno ugroženom prijatelju Kjellu, koji se nakon zajedničkog boravka u mentalnoj ustanovi suočavaju s izazovima stvarnoga života.
Drugi dio sezone, u siječnju 2019., otvara premijera komedije »Raspad sistema«, koju su napisali glumci i dramatičari britanske kazališne kompanije Mischief Theatre specijalizirane za komediju, Henry Shields, Jonathan Sayer i Henry Lewi, a režirat će ju Borko Perić.


U veljači iduće godine premijerno će na sceni »Kerempuha«, u režiji Mislava Brečića, biti izvedena komedija »Smijeh«, koju je po tekstu suvremenog japanskog dramatičara, scenarista, glumca i redatelja Kokija Mitanija za britansku publiku adaptirao Richard Harris. Posljednja premijera »Kerempuha« u novoj sezoni bit će, u ožujku 2019., praizvedba dramskog teksta nagrađivane dramatičarke i spisateljice Une Vizek »Ja od jutra nisam stao«, u režiji Nane Šojlev. U tekstu, za koji je 2017. dobila Nagradu »Marin Držić«, Vizek progovara o rodnoj problematici, ali uz bitan sadržajni zaokret – stereotipizirane muške i ženske rodne uloge obrću se na duhovit, apsurdan i nekonvencionalan način, dok uvriježeni klišeji o dinamici muško-ženskih odnosa podliježu satiričkoj oštrici. (Hina)