28. izdanje

Najbolja predstava Revije lutkarskih kazališta je “Ronja – razbojnikova kći”

Kim Cuculić

Prizor iz predstave "Ronja" / Foto Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Prizor iz predstave "Ronja" / Foto Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Predstavu Kazališta za djecu i mlade iz Skpplja režirao je Jakub Maksymov, a gledatelji su je ocijenili najvišom ocjenom 4,89



Proglašenjem nagrade završila je 28. Revija lutkarskih kazališta u Rijeci, održana u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka od 3. do 11. studenoga.


Predstava »Ronja – razbojnikova kći« Kazališta za djecu i mlade iz Skoplja proglašena je najboljom po ocjeni publike te je dobitnica nagrade »Domino«.


Predstavu je po tekstu Astrid Lindgren režirao Jakub Maksymov, a gledatelji su je ocijenili najvišom prosječnom ocjenom 4,89.




Ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir kazala je da je u devet dana nastupilo 12 kazališta, od kojih sedam iz inozemstva, i to iz Litve, Češke, Srbije, Sjeverne Makedonije i tri iz Slovenije.


Predstave je pratilo više od 2. 500 gledatelja. Ovogodišnji program Revije, predstave, kao i popratni programi odvijali su se na četirima lokacijama – u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, HKD-u na Sušaku, Dječjoj kući i Filodrammatici.


Kako je istaknula Lupi Alvir, osim kvalitete i aktualnosti tema kojima se predstave bave, ove je godine posebna pozornost prilikom odabira bila ta da u programu ima predstava za sve uzraste, od malih beba, preko djece vrtićke i školske dobi, mladih ljudi, pa sve do odraslih. Bile su zastupljene i različite lutkarske tehnike i poetike.


Tijekom Revije uspjeli smo pogledati »Tajni vrt«, predstavu nastalu u suradnji Dječjeg kazališta »Branko Mihaljević« u Osijeku i Osječkog ljeta kulture.


Predstava je nastala prema romanu Frances Hodgson Burnett iz 1911. godine, jednom od najljepših klasika književnosti za djecu i mlade.


Prema »Tajnom vrtu« snimljeni su filmovi i izvedene mnoge kazališne predstave diljem svijeta, a sada su ga za osječko kazalište prilagodili Enrica Carini i Fabrizio Montecchi koji potpisuje i režiju.


Posebnost je ove predstave što je najvećim dijelom napravljena u tehnici teatra sjena. Redatelj, scenograf i pedagog Fabrizio Montecchi, naime, radio je na razvoju originalnog iskustva suvremenog kazališta sjena.


Teatar sjena (ili lutkarstvo sjena) je drevni oblik pripovijedanja i zabave koji koristi plosnate zglobne figure (lutke sjena) koje se drže između izvora svjetlosti i prozirnog paravana.


Predstava »Tajni vrt« nastala je kombinacijom kazališta sjena i igrane predstave u kojoj glumci Ivana Vukićević, Srđan Kovačević, Tihomir Grljušić i Aleksandra Colnarić animiraju lutke, utjelovljuju pojedine likove, ali se i kao pripovjedači obraćaju publici u trećem licu.