Potpisan ugovor

Najavljena izgradnja druge scene HNK-a Zagreb: ‘Kazalište se mora dalje razvijati’

Ante Peričić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



ZAGREB – Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Iva Hraste Sočo i predstavnik tvrtke Kamgrad potpisali su ugovor kojim će započeti cjelovita obnova depoa i radionica HNK-a u Adžijinoj ulici.


Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je izrazila zadovoljstvo što činom svečanog potpisivanja počinje drugi dio radova konstrukcijske obnove na kompleksu koji čuva najvredniju scenografiju i kostimografiju Hrvatskog narodnog kazališta.


»Druga faza ovog projekta, na istom mjestu, bit će izgradnja druge scene HNK-a Zagreb. Ta je scena nužna i da bi se kazalište dalje razvijalo, ali i da bi se moglo pristupiti obnovi matične zgrade nacionalnog teatra. Ovi su projekti dio velikih investicijskih radova koji se poduzimaju nakon potresa u Zagrebu, a u okviru kojih je riješen problem čitavog niza objekata koji su godinama, pa i desetljećima, tražili svoju svrhu, odnosno smještaj«, istaknula je ministrica.




Dovršetak radova planiran je za lipanj ove godine, nakon čega počinju radovi na izgradnji druge scene u istom kompleksu, za što će se koristiti sredstva iz drugih izvora. »Prate nas naši osnivači, Ministarstvo kulture i medija, odnosno Grad Zagreb, na čemu smo im zahvalni. Prva faza radova, za koje je potpisan ugovor, odnosi se na konstruktivnu obnovu objekata, odnosno sanaciju od potresa i novo ojačanje konstrukcije«, kazala je intendantica Hraste Sočo, dok je vlasnik i prokurist Kamgrada Dragutin Kamenski istaknuo kako je riječ o izrazito zahtjevnom tehnološkom projektu, no da će radovi, prema svim pokazateljima kojima raspolaže u trenutku davanja ponude, biti završeni u zadanome roku.


Ministrica je, osim najavljene nove scene HNK-a u Zagrebu, najavila i novu zgradu Hrvatskog muzeja naive na Gornjem gradu, novu zgradu Hrvatskog povijesnog muzeja, stalni postav Hrvatskog športskog muzeja koji će se otvoriti sljedeće godine u Ilici, kao i obnovu zgrade Tvornice duhana Zagreb kojom će raspolagati Hrvatski restauratorski zavod. »Vjerujem da ćemo u dvije, odnosno tri godine vidjeti sve te projekte završene i otvorene za javnost, što će biti velik doprinos razvoju kulture u gradu Zagrebu«, poručila je ministrica.