Koncert

Monteverdi u Verdijevoj: Ove nedjelje u “Zajcu” izvedba monumentalnog djela

Kim Cuculić

Ovo će raskošno djelo izvesti Zbor hrvatske radiotelevizije i instrumentalni ansambl Concerto dei VentiMonumentalno djelo Claudija Monteverdija, »Vespro della Beata Vergine« (»Večernje Blažene Djevice«) bit će izvedeno u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca u nedjelju, 10. prosinca, na koncertu »Monteverdi u Verdijevoj« u 19.30 sati.


Ovo će raskošno djelo izvesti Zbor hrvatske radiotelevizije i instrumentalni ansambl Concerto dei Venti pod dirigentskim vodstvom maestra Tomislava Fačinija.


Jedno od najljepših i najambicioznijih vokalno-instrumentalnih ostvarenja sakralne glazbe ranog baroka, tiskano 1610., moćno je, melodično, bogato zvukovnim bojama i ponekad bolno lijepo remek-djelo kojem nema premca u sakralnoj glazbi toga doba.
Nastalo u prijelaznom razdoblju između renesanse i baroka, sadrži spektakularne zborske dionice i dionice za jedan ili više solo glasova.


Djelo je to također koje se rijetko izvodi u Hrvatskoj, a još rjeđe s autentičnim povijesnim instrumentima kakve njeguje ansambl Concerto dei venti zahvaljujući svojoj posvećenosti povijesno osviještenoj izvedbi repertoara renesanse i ranoga baroka.


Temelj ansambla su puhački instrumenti – korneti i barokni tromboni ‒ kao idealna harmonijska dopuna ljudskim glasovima. Školovani na Visokoj umjetničkoj školi u Bremenu, članovi ansambla već iza sebe imaju hvaljene suradnje s maestrom Tomislavom Fačinijem i Zborom HRT-a (na opusu Tomasa Cecchinija).


Claudio Monteverdi najveći je glazbeni inovator na prijelazu renesanse u barok, skladatelj prvih do danas sačuvanih opera, koje su i danas na repertoaru, genij glazbene ekspresije koji je u svom prepoznatljivom glazbenom jeziku punom poleta, ritmičnosti i lakoće uspijevao postići i emocionalnu dubinu, iznijansiranost izraza i raspoloženja.