Trsatska gradina

Monodrama Romana Šuškovića – Stipanovića: ‘Predstavu igram iskreno, bez fige u džepu i s puno energije’

Ivana Kocijan

Predstavu igram u prvom licu jer se teme o kojima govorim u predstavi i mene tiču. Brojni primjeri nesporazuma oni su iz mog bračnog života. Zato i sebe i suprugu nazivam našim pravim imenima, kaže Šušković-Stipanović koji će predstavu izvesti sutra u sklopu Ljeta na Gradini



U sklopu 15. Ljeta na Gradini sutra će na Trsatskoj gradini biti izvedena predstava »Muškarci su s Marsa, žene su s Venere«, interaktivna monodrama kazališta Teatroman u sjajnoj izvedbi Romana Šuškovića-Stipanovića. Zabavna i duhovita, ali prije svega – poučna, predstava je nastala prema istoimenom književnom predlošku američkog bračnog terapeuta Johna Graya. Cijena ulaznice iznosi 70 kn za sjedenje i 60 kn za stajanje.


Predstava počinje u 21 sat, a ulaz za posjetitelje otvara se u 20 sati. O monodrami, kao i prethodnom iskustvu s riječkom publikom, više nam je otkrio Roman Šušković-Stipanović koji nakon dvije godine i velikog zanimanja riječke publike, ponovo staje na trsatsku pozornicu.


Dvjesto izvedbi


O tome koja je tajna veza između ove predstave i njezine vjerne publike te što mogu očekivati oni koji će je prvi put gledati, rekao je:




– Pozornica na Trsatskoj gradini jedan je od najljepših ambijenata na otvorenom za scenska događanja za izvođače, ali i za gledatelje i vjerojatno je to razlog dobre atmosfere i uzajamno pozitivne energije za vrijeme izvedbe predstave. Cilj predstave »Muškarci su s Marsa, žene su s Venere« je prvenstveno nasmijati i zabaviti publiku no, ona ima i svoju edukativnu notu!


Iz predstave gledatelji mogu štošta naučiti, stoga ne čudi da je često uspoređuju s duhovitom terapijskom seansom za parove.


– Predstava je prije svega kazalište zabave, ali ne one jeftine i podilazeće. Brojne situacije u kojima gledatelji prepoznaju sebe ili partnericu tj. partnera, razlogom su da je predstava popularna u svim zemljama u kojima se izvodi po nekoliko stotina puta pa se tako i mi približavamo 200. izvedbi. Osim zabave, predstava na popularan način objašnjava razloge nesporazuma među parovima, ali i načine kako ih prevladati.


Ako postoji ljubav, razumom, strpljenjem i spremnošću na kompromis prevladat ćemo sve probleme, kaže Šušković-Stipanović.


Česta iznenađenja


Ulogu u ovoj monodrami on tumači vrlo iskreno i dojmljivo. Nesumnjivo je da se može poistovjetiti s nekim situacijama i crticama iz života koje toliko vjerno predočuje na pozornici.


– Predstavu igram u prvom licu jer se teme o kojima govorim u predstavi i mene tiču. Uostalom, brojni primjeri nesporazuma oni su iz mog bračnog života. Zato i sebe i suprugu u predstavi nazivam našim pravim imenima. Obožavam tu predstavu i zato je igram iskreno, pošteno, bez fige u džepu, s puno energije. Publika to prepoznaje i nagrađuje, ističe.


Ovu predstavu mnogi gledatelji vole upravo zbog mogućnosti da u njoj izravno sudjeluju, što joj daje poseban šarm. Uključivanje gledatelja u predstavu za Šuškovića-Stipanovića vrlo je važno. U tim trenucima bude i situacija u kojima treba improvizirati, pa možda i lagano promijenit tijek predstave.


– Publika je uključena u predstavu cijelo vrijeme, a nakratko i na sceni. Tijekom predstave iznenađenja nisu rijetka. Najčešće se radi o spontanim reakcijama pojedinih gledatelja što često nasmije ostalo gledateljstvo i mene. To predstavi daje posebnu dinamiku i šarm, rekao je.


Mlađi gledatelji


S obzirom na tematiku analiziranja muško-ženskih odnosa, njegovu predstavu posjećuje podjednak broj muškaraca i žena.


– Inače su u kazalištu žene zastupljenije od muškaraca, otprilike 60:40, a prosječna dob je oko 45 godina. Na predstavi »Muškarci su s Marsa, žene su s Venere« odnos je 50:50 što je i logično jer se dolazi u paru. Zanimljivo je da je velik broj gledatelja mlađe generacije. Oni vjerojatno imaju svijest da se stvari ne događaju same po sebi pa tako ni veza, nego je u nju potrebno stalno »ulagati« i nad njom bdjeti, naravno obostrano. Ne sumnjam da će na Gradini uživati i gledatelji i ja, kao i svaki put do sada. Veseli me ponovni susret s kvarnerskom publikom, zaključio je.