Uz premijeru

“Mali princ” u Zajcu: O tome što je uistinu u životu važno

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

U adaptaciji Ivane Đule i režiji Renate Carole Gatice uveden je zbor avijatičara koji čine članovi »Kamova«, a vizualnost predstave inspirirana je crtežima samoga autora iz knjige



Na velikoj pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca premijerno je izveden »Mali princ« Antoinea de Saint-Exupéryja, nastala u koprodukciji Hrvatske drame, Talijanske drame i Riječkog kazališta mladih »Kamov« te Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula. Poznatu alegorijsku priču za scenu je adaptirala i dramatizirala Ivana Đula, a redateljica je Renata Carola Gatica. Likove »Malog princa« tumače glumci i glumice Hrvatske i Talijanske drame te članovi »Kamova« koji vodi Nikolina Hrga. U adaptaciji je naglašen lik samoga autora, Avijatičara, kojega je utjelovio Edi Ćelić. Kao civilni i vojni pilot, Saint-Exupéry (1900. – 1944.) je aktivno sudjelovao u događajima prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata u Francuskoj i drugdje u svijetu, pa je svoje doživljaje, iskustva i poglede na život uvjerljivo prenio u svoje književno djelo.


Alegorijska priča


Alegorijska priča »Mali princ« pisana je po narudžbi kao knjiga za djecu, ali je ona zapravo namijenjena odraslima, ili kako kaže sam autor – svim onim odraslima koji se sjećaju da su nekad bili djeca. U adaptaciji Ivane Đule i režiji Renate Carole Gatice uveden je zbor avijatičara koji čine članovi »Kamova«, tu su i Zemaljske ruže, a vizualnost predstave (scenografija Breze Žižović i kostimografija Desanke Janković), inspirirana je crtežima samoga autora iz knjige. Tako se, primjerice, koriste crteži s motivima »zmijskog cara«, ovaca i kutije u kojoj je ovca. Predstava uglavnom slijedi fabulu »Maloga princa«, priču o malome stanovniku svemira koji prvi put dolazi na Zemlju. U svom letu od asteroida B-612 do Zemlje, Mali princ otkriva nekoliko drugih planeta i njihovih stanovnika. U predstavi su to Kralj (Predrag Sikimić), Poslovni čovjek (Giuseppe Nicodemo), Geograf (Anton Plešić) i Uobraženka (Sabina Salamon), dok metaforička značenja imaju Lisica (Ivna Bruck) i Zmija (Serena Ferraiuolo). Ono što Malog princa zapanjuje kod tih likova je besmislenost njihova rada, silna uobraženost i samoživost, te potpuno odsustvo ljubavi i razumijevanja prema poslovima što ih obavljaju.




Duhovna pustinja


Iz duhovne pustinje toga svijeta Mali princ se spušta na Zemlju, gdje pada u stvarnu pustinju – Saharu. Ovdje on shvaća da su rad, prijateljstvo i ljubav vrijednosti bez kojih čovjek ne može živjeti. U ovoj kazališnoj interpretaciji naglašena je samoća Avijatičara/Pisca (Edi Ćelić izgovara nekoliko rečenica na francuskom jeziku), koji kroz druženje s Malim princom i sam spoznaje što su u životu prave vrijednosti. Na kraju Mali princ pristaje na (fizičku) smrt (u ujedu zmije i odlasku Malog princa sa Zemlje analitičari su prepoznali biblijsku simboliku i Isusa), vraćajući se svojoj ruži na asteroidu B-612. A malim i velikim gledateljima s pozornice je upućeno pitanje: »Što je vama važno?«, koje poziva na razmišljanje i preispitivanje vlastitih vrijednosti. Jedna djevojčica iz publike dala je možda najbolji odgovor: »Meni je važan život!«


Na premijernoj izvedbi Malog princa igrao je Vanja Paulić, a šarmantna Ruža bila je Elena Kolić. Zbor avijatičara čine Antonio Valenčić, Matea Blažević, David Crnjaković, Nika Miculinić, Jan Jokić, Ilina Lukić, Leon Hasančević Matijašić, Lora Matijašić, Iva Mačinković, Lucija Pedić, Petra Polić, Lun Žic Paskuči, Dora Smokrović i Lucija Štefanić, a Zemaljske ruže su Dora Katalinić, Nurija Ricken, Karla Šoštarić i Mia Lukić. Glazbu su skladali Ivana Đula i Luka Vrbanić, koreografkinja je Andrea Gotovina, a oblikovatelji svjetla Dario Družeta i Dalibor Fugošić.