Gradsko kazalište lutaka

Mali lutkarski mjuzikl: Praizvedene “Nove zgode Wande Lavande” Jelene Tondini

Kim Cuculić

Redateljica Morana Dolenc i dramaturginja Vedrana Balen Spinčić, uz pomoć vrsnih riječkih lutkara, kreirale su predstavu kratku trajanjem, ali punu značenja - utkavši u nju poruku o važnosti prijateljstva i poštivanju različitosti



RIJEKA – U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka praizvedena je predstava »Nove zgode Wande Lavande« riječke autorice Jelene Tondini, u režiji Morane Dolenc i dramaturgiji Vedrane Balen Spinčić. Riječ je o nastavku popularne i uspješne predstave o creskoj ovčici Wandi, koja je posebna i drugačija jer je satkana od mnogih boja.


Kreatorica lutaka i scenografije Luči Vidanović simpatičnu lutku Wande Lavande napravila je od mekanih, raznobojnih kuglica, a motiv kuglice proširila je i na scenografiju. Tako zelene kuglice prizivaju Cres i njegovo ljekovito bilje – lavandu, smilje i kadulju, a zatim se okruglaste forme pretvaraju u morski šljunak i more. Zanimljivo je i kako se dijelovi scenografije transformiraju u lutke, kao što je ona Ježa. Scenografske zamisli dolaze do punog izražaja oblikovanjem rasvjete Sanjina Seršića.


Stihovana forma


Tekst Jelene Tondini napisan je u stihovanoj, rimovanoj formi, a skladateljice Anita Valo i Meri Jaman uglazbile su ih tako da su »Nove zgode Wande Lavande« poput malog lutkarskog mjuzikla. U nastavku prve predstave mali i veliki gledatelji prate nove avanture ovčice koja se sada našla u misiji spašavanja svojih prijatelja. Lutku Wande animira iskusni lutkar Zlatko Vicić, koji joj je udahnuo život i poseban šarm, a istodobno s ovčicom animira i lutku Ježa. U predstavi mu se pridružila Petra Vučković, nova članica riječkog lutkarskog ansambla, koja animira nekoliko lutaka.


Ekološka priča




Kao jedan od zaštitnih znakova Cresa u predstavi se pojavljuje lik Bjeloglava supa, koji je postao protagonist jedne ekološke priče. Wanda je, naime, krenula u akciju čišćenja plaže i ondje je naišla na supa čija je glava zaglavila u odbačenom ćupu. Ovčica ga je spasila od ove ekološke katastrofe i tako je počelo jedno veliko prijateljstvo. U ovoj epizodi sa supom u gledalište je odaslana poruka o spašavanju životinja koje stradavaju zbog onečišćenja i ljudskog nemara. U sljedećoj priči Wanda će se susresti s tužnom i ljutitom Sipom koja je svojim crnilom zacrnila more, a u ovoj epizodi pojavljuju se i morski stanovnici račić i hobotnica.


Optimistična Wanda odlučila je pomoći potištenoj Sipi i u tome je uspjela – crna Sipa poprimila je veseliju, narančastu boju, a more više nije bilo crno… Kao Wandini prijatelji pojavljuju se i žuti mravi. Redateljica Morana Dolenc i dramaturginja Vedrana Balen Spinčić, uz pomoć vrsnih riječkih lutkara, kreirale su predstavu kratku trajanjem (30 minuta, za uzrast 3+), ali punu značenja – utkavši u nju poruku o važnosti prijateljstva, poštivanju različitosti i ekološke svijesti.