Kazalište Moruzgva

“Majstori” u režiji Krešimira Dolenčića za tjedan dana premijerno na repertoaru HKD-a na Sušaku

Davor Mandić

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELLPredstava Kazališta Moruzgva “Majstori”, u režiji Krešimira Dolenčića, napravljena da bi bila premijerno izvedena u Rijeci, na repertoaru je Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku 25. rujna u 20 sati. Predstava je nastala prema tekstu Ane Tonković Dolenčić, a glume: Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin, Hrvoje Barišić i Dražen Bratulić.


Kako kaže najava, priča se događa nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme (ili nedugo nakon) pandemije koronavirusom.


Pratimo sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom. I njihove majstore, naravno. Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave.
Glavni pokretač svih aktera je strah – od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Specifična vibracija koju još uvijek osjećamo u našemu gradu sve nas izluđuje, ali unatoč tome, ova priča nije depresivna, dapače. Na pitanje o definiciji psihičkog zdravlja jedan mudar psihijatar je odgovorio: “Čovjek je normalan dok god se može šaliti na svoj račun”.


Dakle, ako se složimo da humor ima iscjeljujuća svojstva takva terapija je, posebno ovih dana, nužno potrebna kako bismo zadržali makar zdrav razum. Idemo pokušati.


Majstori su oduvijek bili posebna vrsta. Kašnjenja, probijanja budžeta, nejasni troškovnici, otvoreni sukobi, talačke krize, đon-obrazi, nesporazumi, ali i anđeoske intervencije kada ih najmanje očekuješ, samo su neki elemenata koje prepoznaje svatko tko je ikada nešto pokušao promijeniti ili popraviti u svome domu.


Kako to izgleda u konkretnom slučaju kazališne predstave? Glumci će pokušati adaptirati nekoliko prostora kako bi publika u duhovitom okviru sagledala dimenzije naših svakodnevnih, malih, ali iscrpljujućih tragedija – kaže najava predstave.