Priznanje

Madridski Teatro Real osvojio nagradu za najbolje operno kazalište u Europi

Foto iStock

Foto iStock

Hrvatska operna pjevačica Lana Kos (36) imala je glavnu ulogu tada u La Traviati izvedenoj u dvorani Teatro Reala, u samom srcu Madrida



Kazalište Teatro Real u Madridu, koje je među prvima u Europi otvorilo vrata publici tijekom pandemije koronavirusa, osvojilo je u ponedjeljak nagradu za najbolje operno kazalište tijekom dodjele međunarodnih opernih nagrada International Opera Awards.


“Teatru Real odano je priznanje zbog odlične 2019. godine, a također i zato što je to bila jedna od prvih opernih kompanija koja se vratila izvođenju djela uživo pod ‘lockdown’ uvjetima, sa hvaljenom La Traviatom u srpnju 2020. godine”, navedeno je u priopćenju International Opera Awardsa, opernog pandana američkoj dodjeli filmskih nagrada Oscar.


Hrvatska operna pjevačica Lana Kos (36) imala je glavnu ulogu tada u La Traviati izvedenoj u dvorani Teatro Reala, u samom srcu Madrida. Sopranistica Kos je u tom djelu talijanskog autora Giuseppea Verdija igrala svoju najpoznatiju ulogu Violette Valery, kurtizane spremne na žrtvu zbog ljubavi. To je priča o mladoj ženi čiji život polako gasi tuberkuloza, bolest slična današnjem koronavirusu.




Opera izvedena pred maksimalnih 867 gledatelja, u dvorani koja u normalnim okolnostima prima 1.750 posjetitelja, bila je prvo djelo izvedeno u Madridu, gradu koji je u tim trenucima bio pandemijom najteže pogođena europska metropola. Kos je tada izjavila da “nikada neće zaboraviti taj nastup”.


“Ja sam ovo duboko doživjela. Svaki put bih pomislila ‘Bože, netko tu u publici sjedi tko je izgubio nekog svog bližnjeg ili kome je neka bliska osoba bila bolesna”, izjavila je nakon nastupa dodavši da su joj zasuzile oči kada joj je publika s maskama na licima pljeskala.


Dodjela Međunarodnih opernih nagrada održana je u ponedjeljak navečer online vezom, a ceremonija je bila prenošena iz Londona. Nagrade su dodijeljene za 2019. godinu jer je lani ceremonija bila otkazana zbog koronavirusa. No prilikom dodjela nagrada vrednovala su se i postignuća tijekom krizne 2020. godine kada su brojna kazališta diljem svijeta bila zatvorena, a izvođači se našli u egzistencijalnim problemima.


Norveška sopranistica Lise Davidsen proglašena je najboljom pjevačicom, dok je meksički tenor Javier Camarena odnio naslov najboljeg opernog pjevača, posvetivši nagradu “čitavoj umjetničkoj zajednici”.