HKD Sušak

Mađarski državni narodni ansambl stiže u Rijeku s folklornom predstavom “Jug s tisuću lica”

Claudia Bošković

Foto Gabor Dusa

Foto Gabor Dusa



RIJEKA – Hrvatski kulturni dom na Sušaku u petak, 24. ožujka, u 19 sati ugostit će Mađarski državni narodni ansambl s folklornom predstavom »Jug s tisuću lica«, a prije predstave, u 17 sati, održat će se besplatna interaktivna radionica za djecu »Susret s narodnom tradicijom« u kojoj će sudjelovati orkestar i plesni ansambl Mađarskog državnog narodnog ansambla.


Predstava prikazuje raznoliku tradicijsku kulturu naroda s nekadašnjeg južnog dijela Austro-Ugarske, čija raznolika plesna i glazbena tradicija nosi specifičnosti srednjoeuropske i balkanske kulture čiji su se utjecaji na tim prostorima međusobno ispreplitali.


Važan dramaturški motiv predstave je voda – pregršt potoka i rijeka koji teku u istom smjeru kako bi u Dunavu postale jednake. Simbolika vode kao izvora života, sredstva za pročišćenje i elementa preporoda specifična je za sve kulture, a sadržaj je to koji nas vodi kroz različita vremenska razdoblja, omogućavajući nam uživanje u specifičnoj plesnoj i glazbenoj kulturi svakog krajolika.




Predstava je nastala u okviru suradnje Palače umjetnosti u Budimpešti (MÜPA) i Kuće tradicija – Mađarskog državnog narodnog ansambla. Prijave na besplatnu radionicu za djecu su na: [email protected].