BOMBONIERA VARIETE

Lutkarski varijete inspiriran Rijekom. Gradsko kazalište lutaka najavilo novu predstavu Matije Solcea

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Predstava nema namjeru rekonstruirati povijesno-dokumentarne činjenice, već ispisati vlastiti imaginativni svijet



RIJEKA – Na konferenciji za novinare u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka najavljena je nova predstava »Bomboniera Variete!« autora, redatelja i skladatelja Matije Solcea. Kako je objasnila Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica GKL-a koja je na ovoj predstavi dramaturška suradnica, koristeći u naslovu nekadašnji stari naziv današnjeg kazališta lutaka, ovaj lutkarski varijete u svome ludom putovanju kroz prostor i vrijeme inspiriran je gradom Rijekom i njegovim ljudima te sjećanjima lutkarskog kazališta s početaka lutkarstva u Rijeci, od marionetskog teatra Lukezića iz Fiume do lutka legendarnog Jurića sa Sušaka.


– Sama ideja je nastala prije nekih šest godina, kada smo znali da ćemo 2020. godine imati 60. obljetnicu Gradskog kazališta lutaka Rijeka i da će Rijeka 2020. biti Europska prijestolnica kulture, te da će ta godina za nas lutkare biti značajna. Htjeli smo proslaviti lutkarstvo u Rijeci i označiti tu godinu kao lutkarsko slavlje, a kako sam se kao dramaturginja godinama bavila raznim riječkim temama, marginama, neistraženim autorima i pojavama, fasciniralo me pitanje: što je to identitet grada u kojem živimo, ispričala je Lupi Alvir koja je zatim tu ideju ponudila Matiji Solceu i Tomašu Žižki, dvojici iznimnih umjetnika, kreatora i lutkara.


Raznolike lutkarske forme


Iako zbog koronavirusa predstava tada nije zaživjela u site-specific obliku kakvom je trebala, ovog će se puta site-specific koncept prenijeti u prostor kazališta. Okosnicu čine sjećanja na djetinjstvo pet glumaca, Petre Šarac, Andree Špindel, Tilena Kožamelja, Damira Orlića i Davida Petrovića, koji su također i koautori, a cijela predstava gradi se kroz vizuru i fokus djeteta. Predstava je rađena u stilu fragmentarne dramaturgije – kolom sreće koje se na početku zavrti biraju se priče, čime se uključuju i gledatelji, te se kreće u putovanje kroz prostor i vrijeme, povijest i sadašnjost te fikciju i zbilju, u jednu dinamičnu i maštovitu predstavu lutkarskog varijetea.




Predstava nema namjeru rekonstruirati povijesno-dokumentarne činjenice, već ispisati vlastiti imaginativni svijet u kojemu se isprepliću prizori sjećanja i želja iz djetinjstva glumaca s izmišljenim ili stvarnim događajima i ljudima, spajajući tako prošlost i sadašnjost, fikciju i zbilju. Scena i gledalište postaju svojevrsna kutija bombonijere različitih okusa, s kojom možemo usporediti život, pun neizvjesnosti te slatkih, gorkih i paprenih trenutaka.


Foto Marko Gracin


Kako je objasnio Matija Solce, koriste se raznolike lutkarske forme, od teatra sjena, ručnih, plošnih lutaka, do teatra objekata kojega čine obični uporabni ili pak odbačeni predmeti koji se stalno sastavljaju i raspadaju te pretvaraju u nove likove i lutke, uz glazbu i zvukove izvođene uživo.


– U ovom prostoru smo i povijesno povezani s Jurićem i s ovim teatrom kao Bomboniera Variete, povezani smo s glumcima koji ovdje rade i predstavljaju se kao ljudi s osobnim pričama, kada gledatelj ulazi on je u teatru s ovim ljudima, a ne frontalno, stalno se ruši četvrti zid, odnosno gotovo ga ni nema. Mislim da je to moj smisao teatra, da se uvijek radi na interakciji i ne zna kada je to teatar, a kada nije, objasnio je Solce te dodao kako u teatru treba biti angažiran i provokativan.


Kabaretski stil


Predstava je puna ironije zbog čega ne bi mogla biti potpuno jasna djeci, ali ono što im može biti zanimljivo je dinamika i akcija te cabaret stil u kojem predstava funkcionira. Prema riječima glumice Petre Šarac, ova je predstava velik iskorak u hrvatskom kazalištu jer napokon probija zid shvaćanja lutkarstva kao nečega namijenjenog isključivo djeci.


– Stavili smo donju dobnu granicu od osam godina i ovim putem molim sve da ne dovode malu djecu, jer je za njih to možda previše podražaja. Definitivno će uzrastu od osam godina na dalje biti zanimljivo, ali mislim da će konačno i odrasli shvatiti što lutkarstvo može biti i koje su sve čarolije i mogućnosti lutkarstva, zaključila je Šarac.


Praški student i učenik Solcea, Tilen Kožamelj, istaknuo je vrijednost ove predstave u multikulturalnom kontekstu.


– Svi mi autori i koautori, kao nekakvi bomboni u toj predstavi, zapravo i nismo iz Rijeke. Svi mi tvorimo identitet ovoga grada što i jeste bogatstvo Rijeke kao grada različitosti i tolerancije što je jako lijepo i treba se podupirati kroz kazalište, a predstava je definitivno pomak na kazališnoj sceni, istakao je Kožamelj.


Predstava će se premijerno u Gradskom kazalištu lutaka igrati ovog četvrtka i petka, 8. i 9. veljače u 18 sati, a ostali termini dostupni su na internetskim stranicama GKL-a Rijeka.