Prvakinja riječkog HNK-a

Leonora Surian Popov obilježava 20 godina na pozornici: ‘Ima još puno uloga koje bih voljela igrati’

Kim Cuculić

Scena iz »U ritmu Broadwaya« / Foto B GLAD

Scena iz »U ritmu Broadwaya« / Foto B GLAD

Premijerom »A ritmo di Broadway/U ritmu Broadwaya« Leonora Surian Popov proslavit će dvadesetu obljetnicu svojeg profesionalnog života pod svjetlima pozornice



 


RIJEKA – Premijerom »A ritmo di Broadway/U ritmu Broadwaya« u subotu 16. rujna u 20 sati u HNK-u Ivana pl. Zajca prvakinja riječkog kazališta Leonora Surian Popov proslavit će 20. obljetnicu svojeg profesionalnog života pod svjetlima pozornice. Kako se navodi u najavi glazbene večeri, zarazne melodije i Leonorina priča odvest će publiku na nezaboravno glazbeno putovanje u kojem će moći čuti uspješnice iz mjuzikala na čak tri jezika – engleskom, talijanskom i hrvatskom, kao što su »Evita«, »Poljubi me, Kato«, »Sunset Boulevard«, »Chicago«, »Cabaret«, »Alladin«, »Jadnici«, »Producenti« i još mnogi drugi.


Projekt je nastao u koprodukciji s B GLAD produkcijom, a režiju i koreografiju potpisuje Tihana Strmečki. Glazbeni ravnatelj je Filip Gjud, tekst su potpisali Igor Weidlich i Giuseppe Nicodemo, scenograf je Ivan Botički, a za kostime su zadužene Katarina Baban i Angela Runje. Uoči obilježavanja dvadesetog jubileja razgovaramo s Leonorom Surian Popov.


Glazbenom večeri »U ritmu Broadwaya« u vašem matičnom kazalištu HNK-u Ivana pl. Zajca proslavit ćete 20. obljetnicu rada. Kako je nastala ideja za ovaj slavljenički koncert?




– Ideja za »U ritmu Broadwaya« je nastala spontano. Nakon premijere »Poljubi me, Kato« redateljica Tihana Strmečki je s oduševljenjem rekla da ima ideju za novi projekt za mene. U razgovoru smo zaključile da je u rujnu 2023. obljetnica mojih 20 godina rada u HNK-u Ivana pl. Zajca. Tihana je složila sjajnu autorsku ekipu, uključila uspješnu producentsku kuću B GLAD i predložila cijeli projekt ravnatelju Talijanske drame Giuliju Settimu. I eto nas tu… uzbuđeno brojim dane do premijere.


Biografija

 


Leonora Surian Popov kazališna je i televizijska glumica, glazbena umjetnica, prvakinja HNK-a Ivana pl. Zajca. Diplomirala je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti »Silvio D’Amico« u Rimu 2003. godine. Iste je godine primljena u stalni angažman u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, gdje je ostvarila niz uloga u dramskim predstavama Hrvatske i Talijanske drame te oduševila u raznim mjuziklima. Od rujna 2014. do studenoga 2016. bila je ravnateljica Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca.

Daske što život znače


Na programu su uspješnice iz raznih mjuzikala. U vašoj dosadašnjoj karijeri ostvarili ste brojne dramske uloge, no je li mjuzikl zapravo vaš omiljeni žanr?


– Teško mi je reći. Volim dramske predstave, volim mjuzikle, volim daske što život znače. Diplomirala sam na Akademiji dramskih umjetnosti »Silvio D’Amico« u Rimu i tijekom ovih 20 godina imala sam se prilike iskazati u različitim žanrovima, dramskim predstavama, komedijama, mjuziklima, koncertima… Volim se izražavati na sceni i kroz glazbu, i mislim da to što znam i volim pjevati me ne ograničava nego me obogaćuje i upotpunjuje, kao i činjenica da mogu igrati i na hrvatskom i na talijanskom jeziku.


Tko je sastavio program i što ćemo sve čuti na koncertu u »Zajcu«?


– Program smo sastavljali zajedno Tihana Strmečki, maestro Filip Gjud i ja. Svatko je predložio nešto svoje, ali ipak najviše sam ja trebala osjećati i poistovjetiti se s raznim i svakom na svoj način zahtjevnim skladbama. Tako da će na sceni zaživjeti 18-ak različitih ženskih likova kroz neke od najpoznatijih brodvejskih melodija.


Režiju i koreografiju potpisuje Tihana Strmečki. Kakva je bila suradnja s njom?


– S Tihanom sam prvi put radila u »Sunset Boulevardu« pa u »Eviti« i u tim predstavama sam je upoznala kao sjajnu koreografkinju pogotovo za mjuzikle, a u predstavi »Poljubi me, Kato« sam se susrela i s njezinim režijskim sposobnostima. Tihana je jedna vrlo talentirana, organizirana, kreativna i hrabra žena, koja živi i radi svoj posao s velikom strašću. I svojom energijom i smirenošću uvijek vlada situacijom, čak i kada mi izvodači počnemo previše »filozofirati«, tako da mi je proces stvaranja predstave s njom uvijek bio lijep i kreativan.


Leonora Surian Popov oživit će 18-ak različitih ženskih likova / Foto DRAŽEN ŠOKČEVIĆ


U različitim žanrovima


U najavi koncerta vidim da ćete imati i goste. Što nam o tome možete reći?


– Osim mojeg dragog kolege i prijatelja Mirka Soldana, na sceni će mi se pridružiti i moja dva raspjevana brata te sjajna mlada glazbenica divnoga i nježnog glasa Kim Verson.


Kad se osvrnete dvadeset godina unatrag, jeste li zadovoljni s onim što ste do sad ostvarili na profesionalnom planu?


– Kao što sam rekla, u ovih 20 godina sam zaista imala prilike zaigrati u mnogo različitih predstava i kazališnih žanrova. Bile one na talijanskom ili hrvatskom jeziku, dramske ili uz glazbu, svaka od njih mi je ostavila nekakav trag. Osim predstava na daskama HNK-a, postavila sam si ja i druge izazove, pa sam tako kroz godine objavila tri CD-a (»Moj mali svijet«, »Nanita« i »Bijeli Božić« – Aquarius records), jednu knjigu viceva o plavušama (»Vic je što sam plava – najbolji vicevi o plavušama«, Profil) i još mnogo privatnih projekata poput »Jalte, Jalte« u izvedbi obitelji Surian koju izvodimo više od 12 godina po Hrvatskoj. Tako da jesam, jako sam zadovoljna, tim više što sam se, osim na profesionalnom planu, uspjela ostvariti i kao majka dviju prekrasnih curica.


Koju biste ulogu ili uloge izdvojili kao vama najdraže?


– Zaista nije lako pitanje, jer kroz ovih 20 godina sam zaista puno toga radila, ali svakako bih izdvojila u ovih posljednjih nekoliko godina ulogu Katarine u »Poljubi me Kato«, i Eve Peron, ulogu Marijane Tintor u »Čeličnim magnolijama« i pogotovo ulogu Norme Desmond iz »Sunset Boulevardu« koja mi je donijela i Nagradu hrvatskoga glumišta, osim mnogo privatnog i profesionalnog zadovoljstva. Ako se osvrnem na dane kada sam bila nešto mlađa, veliko su mi zadovoljstvo donijele uloge Ofelije u »Hamletu«, zaručnice u »Krvavim svatovima« i Nine Filipovne u »Jalti, Jalti« te sestre Mary Amnezije u »Nunsensu«.


Filumena Marturano


Ima li još nekih uloga koje biste voljeli odigrati?


– Ima puno uloga koje bih još voljela igrati, ali trenutačno me najviše intrigira strastvena, emotivna i jaka Filumena Marturano Eduarda De Filippa.


Kakvi su vam sljedeći planovi? U kojim predstavama ćemo vas gledati ove sezone u riječkom HNK-u?


– Već nakon premijere »Broadwaya« na kraju ovog mjeseca ću zaigrati u operi »Anna Bolena«, nakon toga u Talijanskoj drami u predstavi »Dall’Istria con amor«, a onda u prosincu idem s »U ritmu Broadwaya« u dvoranu »Vatroslav Lisinski« u Zagrebu što me neizmjerno raduje. Nakon toga pripremamo komediju »Glorious« o sopranistici Florence Foster Jenkins. Zaista se jako veselim novoj sezoni i novim projektima. Nadolazeća sezona je zaista bogatog sadržaja i puna izazova za mene. A i kako naše kazalište kaže: »Sada ili nikada.«