HKD Sušak

Kreće novi program kazališne edukacije u Rijeci

Claudia Bošković

Studio za kazališnu umjetnost i kulturu mladih u prostorima HKD-a okuplja djecu i mlade između 8 i 28 godina, a program se realizira po skupinama



RIJEKA – U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen novi program kazališne edukacije naziva Studio za kazališnu umjetnost i kulturu mladih, koji tijekom sezone 2022./2023. prvi put pokreće Umjetnička organizacija Kazališni studio, iza koje stoje akademski glumci i kazališni pedagozi Nerma Kreso-Kavain i Darko Kavain.


Uvodna riječ predstavljanja pripala je Jeleni Tondini, koordinatorici programa HKD-a, nakon koje smo više o samom konceptu studija i motivaciji iza projekta saznali od Nerme Kreso- Kavain. Naime, ona i njezin suprug Darko Kavain profesionalci su s više od dva desetljeća iskustva na pozornici, čija organizacija Kazališni studio djeluje još od 2001. godine – a odonda je iznjedrila niz uspješnih projekata s ciljem popularizacije kazališne kulture i umjetnosti, poglavito među djecom i mladima.


Širok dijapazon korisnika


– S Kazališnim studijem od samoga početka postavili smo si zadatak da napravimo programe koji će djelovati i odgojno i obrazovno. No, budući da smo umjetnička organizacija, nismo u Ministarstvu obrazovanja, ponekad je teško administrativno razdijeliti gdje nestaje kultura, a gdje počinje odgoj i obrazovanje. Slijedeći misao da je dobra kazališna publika preduvjet razvoja kazališne umjetnosti, upustili smo se u brojne programe kojima smo željeli kazališno obrazovati tu publiku, poručila je Kreso- Kavain.




– Za ovu prigodu kreirali smo program koji smo nazvali Studio za kazališnu umjetnost i kulturu mladih, želeći upravo samim nazivom sugerirati da se radi o ozbiljnom programu kojim se zaista nastoji kazališno usmjeriti širok dijapazon potencijalnih korisnika – djece i mladih ljudi između 8 i 28 godina – da zaista istinski pokušaju razumjeti i zavoljeti kazalište. Kao glumci i kazališni pedagozi vodimo se onom starom mišlju da čovjek mora voljeti umjetnost u sebi, a ne sebe u umjetnosti, istaknula je Kreso-Kavain.


Dvogodišnji program


Ovaj dvogodišnji program polaznicima pruža inkluzivan pristup u poučavanju – koji se sastoji od praktičnog i teorijskog dijela. Kroz prvu godinu u praktičnom dijelu usredotočen je na osvješćivanje i osnaživanje glumačkoga instrumentarija, zakonitosti scenskoga kretanja kroz vježbe i improvizacije. Uči se osnovno kazališno nazivlje, upoznaju se kazališne profesije, posjećuju kazališta kao proces stjecanja uvida u složenost kazališnog mehanizma. Druga godina posvećena je prvenstveno radu na predstavi u kojem polaznici mogu sudjelovati kao glumci, ali mogu se angažirati i kroz različite aspekte nastajanja predstave – od šaptača, scenografskog posla, ali i predstavljanja programa u javnosti – uz dakako, stručno vodstvo.


Studio za kazališnu umjetnost i kulturu mladih u prostorima HKD-a okuplja djecu i mlade između 8 i 28 godina, a program se realizira po skupinama prilagođenih dobi i predznanju polaznika. Dodatne informacije i kontakti mogu se pronaći na stranici www.kazalisnistudio.com.