KALVARIJA POD ZVIJEZDAMA

Komedija na temu kako spasiti brak: Ri Teatar premijerno izveo “Operaciju Kamp”

Kim Cuculić

Riječ je o pravoj ljetnoj komediji za koju je tekst napisao Donato Jurković, a režiju potpisuje Bojan Lakoš koji i glumi u predstavi. U kamp dolazi stariji bračni par kako bi spasio brak



RIJEKA – Treći ljetni festival smijeha »Kalvarija pod zvijezdama« nastavio se premijerom nove predstave Ri Teatra »Operacija Kamp« na terasi KUC-a Kalvarija. Riječ je o još jednoj pravoj ljetnoj komediji za koju je tekst napisao Donato Jurković, a režiju potpisuje Bojan Lakoš koji i glumi u predstavi. Radnja komada smještena je u kamp na obali našeg mora, u koji dolazi sredovječni bračni par s namjerom da spasi brak. Nju, Tonku, tumači Jasna Jeličić, a njega – Marka – utjelovio je Bojan Lakoš.


U njihovoj duhovitoj glumačkoj suigri doznajemo da su u tom kampu boravili prije trideset godina, kad je njihova ljubav počela, pa – prema savjetu bračne savjetnice – oživljavanjem lijepih uspomena pokušavaju iznova unijeti iskru u svoj brak koji je u međuvremenu upao u krizu.


Elementi krimića


Oni su imućni – muž je građevinski poduzetnik, a žena mu je muljažom s porezom omogućila da se obogati. Međutim, u njihovom odnosu nestalo je ljubavi, bliskosti i svega onog što se novcem ne može kupiti. I tako dolaze u kamp i tu počinje komičan zaplet. Stariji supružnici teško se snalaze u podizanju šatora, a suočavaju se i s raznim napastima poput mrava i komaraca. Nije jednostavno dijeliti ni ne baš veliki šator. U kamp dolazi i zagonetna djevojka Lara, koju igra Marina Deželjin, koja je ispod šatora bračnog para zakopala poveću sumu novca. Tu već komedija pomalo poprima i kriminalistički zaplet, a o čemu se radi, doznat ćemo u završnici predstave.




U svemu tome ulogu ima i neobičan čuvar kampa Zvonko, kojega u komičnoj maniri glumi Ivan Raffaelli, koji je utjelovio i čudaka koji se bavi spašavanjem rijetke vrste komaraca kojoj prijeti izumiranje. Zvonko je i animator u kampu, a na kraju će se razotkriti još jedna njegova uloga.


Komične situacije


U spašavanje braka gostiju kampa uplest će se i spomenuta djevojka, koja će poseban naglasak staviti na oživljavanje njihova zamrlog seksualnog života, što će izazvati niz komičnih situacija. Predstava »Operacija Kamp«, čiji je naslov dvoznačan, žanrovski bi se mogla odrediti kao komedija situacije s elementima komedije zabune. I ovoga puta uigrani glumci Jasna Jeličić, Bojan Lakoš, Marina Deželjin i Ivan Raffaelli uspjeli su nasmijati publiku. Dodajmo i da scenografiju, zvučne efekte i oblikovanje svjetla potpisuje Igor Kondić.