Edukacija

Kolektiv Igralke organizira u sklopu Kazališta Ulysses ljetnu školu improvizacije

Kim Cuculić



RIJEKA – Riječki kazališni Kolektiv Igralke organizira ovog ljeta u sklopu Kazališta Ulysses radionicu za nas nove kazališne forme – improvizacijskog kazališta. Igralke eksperimentiraju s različitim izvedbenim formama te dovode inozemne suradnike i mentore kako bi lokalnu scenu obogatile suvremenim izvedbenim tendencijama.


Ovom edukacijom iz područja improvizacijskog kazališta Kazalište Ulysses otvara vrata svim zaljubljenicima u kazalište u svom novom programu »Ulyssesova ljetna škola« na Malom Brijunu u periodu od 6. do 14. kolovoza. Ljetna škola nudi priliku glumcima, izvedbenim umjetnicima, kazališnim profesionalcima i svim ljubiteljima kazališta za unapređenje vlastitih vještina i sposobnosti u inspirativnom okruženju nenaseljenog otoka Mali Brijun koji je dio Nacionalnog parka Brijuni.


Radionicu »Improvizacijsko kazalište« vodit će francuski improvizacijski redatelji, glumci i pedagozi Pauline Calmé i Guillaume Boit uz poznatog hrvatskog glazbenika i vizualnog umjetnika Damira Urbana. Improvizacijsko kazalište popularno je diljem svijeta, a kazalište se u ovoj formi najviše približava sportu jer publika aktivno sudjeluje u kreiranju događaja na sceni, podržava protagoniste i gleda predstavu koja nastaje u realnom vremenu, drukčija svake večeri.




Pauline Calmé i Guillaume Boit ponudit će polaznicima različite tehnike i alate improvizacijskog kazališta, stvarajući okruženje za spontanu igru i oslobađanje kreativnosti. Damir Urban vodit će radionicu glazbenog istraživanja. Polaznici će kreirati instrumente od prirodnih elemenata, snimati i komponirati zvukove iz prirode koji će poslužiti kao glazbena kulisa za kazališne improvizacije koje će se kreirati tijekom radionice i rezultirati završnim performansom. Radionica se održava na engleskom jeziku.


Prijave na radionice traju do 30. lipnja i šalju se na e-mail adresu [email protected]. Više informacija o programu i voditeljima može se naći na mrežnim stranicama Kazališta Ulysses.