Kultivacija

Kim Cuculić: Krležini dani

Kim Cuculić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



Ovi predbožićni prosinački dani tradicionalno su rezervirani za Krležine dane u Osijeku. Ove godine to je već 34. teatrološko-kazališna manifestacija, koja objedinjuje znanstveni skup, kazališne predstave, izložbe i predstavljanja novih teatroloških izdanja.


Zajednički je organiziraju Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.


Ovogodišnji Dani počinju otvaranjem izložbe »Ogledala 02« kostimografkinje i vizualne umjetnice Ivane Bakal u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku te izvedbom višestruko nagrađivane predstave »55 kvadrata« Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, a u sklopu Dana će biti prikazane i predstave »Jom Kipur« Ivane Šojat u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku i monodrama Miroslava Krleže »Goya« u izvedbi Zijaha Sokolovića.




Znanstveni skup bavit će se proučavanjem hrvatske dramske književnosti i kazališta u prvome desetljeću 21. stoljeća, kada i u hrvatskome društvu i u hrvatskoj kazališnoj kulturi dolazi do značajnih promjena, stasa nova generacija dramskih pisaca koja obilježava posljednjih dvadesetak godina dramske književnosti i kazališta, utemeljuju se brojna nova privatna kazališta i nezavisne umjetničke skupine i platforme te se kazališni život postupno sve više internacionalizira.


Na skupu će sudjelovati tridesetak istaknutih hrvatskih teatrologa, kazališnih kritičara i povjesničara kazališta i književnosti te kazališnih praktičara. Uvodno izlaganje o svom dramskom opusu održat će spisateljica Nina Mitrović.


U sklopu Krležinih dana bit će predstavljen i zbornik radova s prošlogodišnjega skupa Krležini dani u Osijeku 2022. »Prvo desetljeće u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, prvi dio« koji je uredila Martina Petranović te još nekoliko recentnijih teatroloških izdanja: »Lutkarska čuda svijeta« Livije Kroflin, »Oko izvedbe« Ane Gospić Županović, »Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili Vaša omiljena umjetnost zove se kritika« Nataše Govedić te »Zakulisje« Ane Lederer. U skladu s tradicijom dugom više od tri desetljeća, sudionici Krležinih dana položit će i vijenac na spomenik Miroslava Krleže.


Podsjetimo i da se ove godine obilježava i 130. obljetnica Krležina rođenja. A Krležini dani začeti su u Osijeku 1987. godine, kada je otkriven spomenik Krleži, rad zagrebačke kiparice Marije Ujević, a u sklopu smotre pod naslovom Krleži ovih dana. Tada se rodila i ideja o održavanju teatroloških savjetovanja u Osijeku, a njezini su zagovornici bili tadašnji intendant Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku Zvonimir Ivković, prof. dr. sc. Stanislav Marijanović, intendant HNK-a u Zagrebu Marijan Radmilović i dr. sc. Branko Hećimović.


Do realizacije Krležinih dana, koji uključuju međusobno povezanu kazališnu smotru i teatrološko savjetovanje, dolazi tek 1990. godine.


Skup se održava svake godine u prosincu, u vrijeme proslave godišnjice otvaranja Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku 7. prosinca i Dana grada Osijeka. Krležini dani od samoga su početka tematski, kulturološki i znanstveno aktualni, a na njima sudjeluje više generacija znanstvenika. Prošle godine i sama sam prvi put sudjelovala na Krležinim danima, izlaganjem o Krležinim »Glembajevima«.


Bila sam počašćena pozivom, upravo zato jer je riječ o manifestaciji koja u nazivu nosi Krležino ime. I tada smo položili vijenac na spomenik posvećen Miroslavu Krleži. Preko puta njega bio je osječki lunapark. I evo, u trenu smo se našli u Krležinu »Kraljevu«.


Čitava se radnja ovog dramskog djela odvija tijekom jedne noći, a smještena je na sajam u predratnom Zagrebu. »Na sceni kovitla se kaos neodređenih oblika. Mlazovi šarenila teku, silne se kaskade zvukova ruše s halabukom, elementarno životno čudo pleše na sceni…«