Riječko kazalište

Jedinstvena priča o Baletu: Premijerom “TransParade” kreće nova baletna sezona u “Zajcu”

Kim Cuculić

Foto Fanni Tutek Hajnal

Foto Fanni Tutek Hajnal

»TransParada« je baletna večer koreografkinja i koreografa Maura Bigonzettija, Maše Kolar, Waltera Matteinija i Ine Broeckx, Andonisa Foniadakisa, Ludmile Komkove, Marca Goeckea i Nadava ZelneraRIJEKA – Baletnu sezonu u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca otvorit će premijera predstave »TransParada« u subotu, 1. listopada, s početkom u 19.30. »TransParada« je baletna večer koreografkinja i koreografa Maura Bigonzettija, Maše Kolar, Waltera Matteinija i Ine Broeckx, Andonisa Foniadakisa, Ludmile Komkove, Marca Goeckea i Nadava Zelnera, izbor iz vrhunaca proteklih sezona i pogled u budućnost riječkog Baleta koji proteklih nekoliko sezona fascinira hrvatsku i međunarodnu publiku.


– »TransParadom« govorimo i o našoj prošlosti i o našoj budućnosti. U prvom dijelu baletne večeri donosimo paradu minijatura, probranih uspješnica iz nekoliko prethodnih baletnih sezona, na čelu s »Rossini Cards« koreografa Maura Bigonzettija i iznenađujućim »Bolerom« s izvođačima na trampolinima, u koreografiji Andonisa Foniadakisa. Konstantno se razvijamo i transformiramo, a to je ono što fizički želimo izraziti u drugom dijelu večeri s tri nove kreacije najznačajnijih koreografa današnjice, poput njemačkog koreografa Marca Goeckea i mladog Izraelca Nadava Zelnera. »TransParada« je balet koji priča jedinstvenu priču o nama, ansamblu riječkog Baleta, kao osjetljivom izražajnom korpusu u stalnom procesu transformacije i rasta, najavila je ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar.


Tri nove koreografije


Baletna večer, zamišljena kao obnova nekih od najuspješnijih koreografija na repertoaru riječkog Baleta, u drugom dijelu donosi nova djela koja će demonstrirati ljepotu i snagu plesačkog tijela, pokreta i geste, te karakter riječkog baletnog ansambla, u suradnji s nekima od najvećih koreografskih majstora današnjice. Prvi dio večeri čine redom: isječak iz baleta »Rossini Cards« koreografa Maura Bigonzettija na glazbu Gioachina Rossinija, »Allegro« Maše Kolar na glazbu Ludwiga van Beethovena, duet iz »Odiseje« Waltera Matteinija i Ine Broeckx na glazbu Ólafura Arnaldsa te »Bolero« Andonisa Foniadakisa na čuvenu Ravelovu glazbu.


Cijeli baletni ansambl
Drugi dio donosi tri nove koreografije: »n(u/o)minous« Ludmile Komkove na glazbu Daryla Griffitha, Olivera Davisa, Kerenze Peacock, Huwa Watkinsa i Bradleyja Farmera, duet iz »Žar ptice« Igora Stravinskog u koreografiji Marca Goeckea te »Medium rare« koreografa Nadava Zelnera na glazbu turskog kantautora Kazima Koyuncua i tradicionalnu gregorijansku glazbu. U »TransParadi« sudjeluje cijeli baletni ansambl riječkog »Zajca«: Maria Matarranz de las Herras, Maria Del Mar Hernandez, Soyoka Iwata, Marta Kanazir, Tea Rušin, Marta Voinea Čavrak, Milica Mučibabić, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Michele Pastorini, Valentin Chou, Ali Tabbouch, Nicola Prato, Jody Bet, Noa Siluvangi, Antoine Salle, Leonardo De Santis, Àlvaro Olmedo, Thomas Krähenbühl, Anna Zardi, Farah Van Bulck, Alejandro Polo i Janne Boere. Nakon premijerne izvedbe bit će dodijeljene nagrade publike za najbolja umjetnička ostvarenja u programu Baleta u sezoni 2021./2022.


Reprizne izvedbe »TransParade« su na programu 3., 7., 8., 13., 14. i 15. listopada.