Festival hrvatske drame

Izabrano deset predstava za Marulićeve dane. Pristiglo ih je rekordnih – 56

Hina



ZAGREB – Na 32. festivalu hrvatske drame Marulićevi dani, koji počinje 21. travnja, bit će izvedeno deset predstava nastalih po tekstovima hrvatskih autora prema odabiru izbornice Kim Cuculić, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija.


Za sudjelovanje na ovogodišnjem festivalu prijavljeno je rekordnih 56 predstava iz pet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Slovenije. »Osim brojnosti prijava, raduje i činjenica da su se predstave prema tekstovima hrvatskih autorica i autora postavljale i u inozemnim kazalištima, što će Marulićevim danima dati i međunarodni karakter. Na raznim pozornicama – od nacionalnih do nezavisnih teatara, od malih do velikih scena – uprizorena su djela klasika hrvatske književnosti i dramske riječi kao i tekstovi suvremenih autora te autorski projekti«, istaknula je u obrazloženju odabira izbornica festivala.


Sedam od deset izabranih predstava bit će izvedeno na velikoj sceni HNK-a Split, a tri na pozornicama Gradskog kazališta lutaka Split i Gradskog kazališta mladih Split.




Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište izvest će predstavu Miroslava Krleže »U agoniji« u režiji Ivice Buljana, varaždinski HNK izvest će »Matijaša Grabancijaša Dijaka« Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića, a Zagrebačko kazalište mladih predstavu Mate Matišića »Ja sam ona koja nisam« u režiji Paola Magellija.


Na programu je i predstava »Tena – kronika raspada jedne ljepote« Josipa Kozarca i Borislava Vujčića u režiji Dražena Ferenčine, nastala u koprodukciji Gradskog kazališta »Joza Ivakić« Vinkovci, GDK-a Gavella, Ludens teatra Koprivnica, Gradskog kazališta Požega i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar. Kazališna družina Rebel izvest će predstavu Mirana Kurspahića i Rone Žulj »Krizni stožer«, a na programu festivala su i autorski projekt Olje Lozice »Disanje« nastao u koprodukciji Kazališne družine Play Drama i Zagrebačkog kazališta mladih te autorski projekt Sanje Milardović »Mala čuda» Teatra Exit.


Hrvatsko narodno kazalište Mostar nastupit će s predstavom Une Vizek »Ja od jutra nisam stao« u režiji Dražena Krešića, a beogradsko kazalište Atelje 212 s predstavom Tene Štivičić »64« u režiji Alise Stojanović. U program je uvrštena i predstava Elvisa Bošnjaka »Usidrene« u režiji Anastasije Jankovske, nastala u koprodukciji HNK-a Split, »Gavelle« i HNK-a Zadar, koja zbog objektivnih okolnosti nije prikazana prošle godine.