Zabrana

Inspekcijski nadzor zatvorio off-scenu »Zajca«: Dram(m)a centar »Zajc« više ne smije izvoditi programe

Davor Mandić

Dram(m)a centar »Zajc« - inspekcijski nadzor zabranio je korištenje gledališta i pozornice / Foto m VEDRAN KARUZA

Dram(m)a centar »Zajc« - inspekcijski nadzor zabranio je korištenje gledališta i pozornice / Foto m VEDRAN KARUZA

Dražen Mikulić prijavio sigurnosni problem, služba je izašla na teren i utvrdila nepravilnosti. U Kazalištu poručuju da su sve napravili po propisima te da će pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti



 


 


RIJEKA – Dram(m)a centar »Zajc« na adresi Delta 5, na koji je intendant Marin Blažević ponosan, a koji novi član Kazališnog vijeća Dražen Mikulić smatra skladištem, proživljava dramu. Naime zbog sigurnosnih razloga inspekcijski nadzor Ministarstva unutarnjih poslova zabranio je korištenje gledališta i kazališne pozornice za održavanje javnih nastupa.




Sve je počelo prijavom Dražena Mikulića Državnom inspektoratu Republike Hrvatske da se obavi nadzor Službe inspekcijskih poslova Dram(m)a centra radi nemogućnosti pravovremene i sigurne evakuacije ugroženih osoba do vanjskog prostora uslijed požara. Prijavu je Mikulić predao 2. lipnja, a inspekcijski nadzor izvršen je 12. srpnja te su utvrđene određene nepravilnosti, kako to kažu u Službi inspekcijskih poslova, te je naložena rečena zabrana.


Zabrana će biti na snazi dok se ne poduzmu mjere osiguranja uvjeta za sigurnu evakuaciju osoba ugroženih požarom, kaže se u Rješenju Službe inspekcijskih poslova, dodajući da mjera počinje teći odmah i da eventualna žalba na rješenje ne odgađa njezino izvršenje.


Samo jedan put


U obrazloženju se kaže da je ovlaštena službena osoba Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, Službe inspekcijskih poslova u obavljanju požarno-preventivnog nadzora Dram(m)a centra pronašla nedostatke, konkretno, unatoč propisanoj odredbi da u građevini moraju postojati barem dva evakuacijska puta za spašavanje, koji vode u različitim smjerovima do vanjskog prostora, u Dram(m)a centru nije tako. Iz prostora gledališta i pozornice postoji samo jedan put. Problem je i duljina toga puta, koja je veća od dozvoljene.


Upitali smo Dražena Mikulića za komentar ovog rješenja.


– Cijela priča oko Dram(m)a centra krenula je mojim protivljenjem, kao glumca koji je u ovom kazalištu 35 godina, da se Hrvatska drama dislocira iz zgrade kazališta u neadekvatan prostor bivše upravne zgrade i skladišta Ivexa. To sam govorio i ravnateljici i intendantu. Na sada već poznatoj press konferenciji PGS-a, gdje se pojavio veći broj umjetnika iz »Zajca«, ja sam javno izrekao da smo bačeni u skladište, kao niti jedna Drama u bilo kojem nacionalnom kazalištu u Hrvatskoj. Nakon toga bio sam izložen bacanjem »drvlja i kamenja« po mojim glumačkim sposobnostima, po mojoj osobnosti, izložen kojekakvim lažima. Ja kakav jesam, volim se boriti istinom i činjenicama protiv laži, odlučio sam dokazati da je to skladište i da intendant radi protuzakonite stvari i prijavio taj Dram(m)a centar inspekciji MUP-a. Epilog toga je da je Centar zatvoren – kaže Mikulić, napominjući da ne zna što će Uprava Kazališta dalje poduzeti, kao ni Lučka uprava, s obzirom na to da je riječ o njihovu prostoru.


Sve napravili


Upitali smo i intendanta da komentira slučaj.


– Prostor Delte 5 dobili smo na korištenje od Grada Rijeke. U njemu su i prije naših ureda bili drugi uredi, pa tako i sjedište EPK-a. Također, odvijali su se i brojni javni programi za publiku. Na istom katu na kojem je i Dram(m)a centar nalaze se i prostorije raznih udruga koje također, koliko mi je poznato, izvode javne programe, ili su ih barem svojedobno izvodile. Čudi me da nakon toliko godina i svih drugih korisnika tog prostora, baš prije nekoliko tjedana stiže inspekcija, i to isključivo u prostore koje koristi HNK »Zajc«. Zašto tek sada i baš »Zajc«, to je pitanje za Službu inspekcijskih poslova i Ravnateljstvo civilne zaštite. Kako bilo, naravno da me neugodno iznenadilo Rješenje navedene službe, jer smo prije početka izvođenja komornog dramskog programa za publiku u tom prostoru poduzeli sve zakonom predviđene procedure.


Ovlaštena tvrtka »Indel-Zaštita d.o.o. Zaštita na radu/Zaštita od požara« izradila je evakuacijski plan za prostor Dram(m)a centra u Delti 5 i on je jasno vidljiv na svim propisanim mjestima, kao što je pribavljena i dostupna i sva druga potrebna oprema. Evakuacijski plan je potvrda da je HNK »Zajc« postupio prema svim zakonskim odredbama te je takvim dokumentom zapravo oslobođen od odgovornosti. Također, u HNK-u je zaposlen referent zaštite na radu, koji nije prijavio, pa pretpostavljam ni uočio ikakve nepravilnosti vezane za korištenje tog prostora. HNK Ivana pl. Zajca će pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti koja prema svemu gore navedenom ne može biti na strani samog Kazališta, s obzirom na to da smo poduzeli sve potrebne korake. Čemu bi u protivnom bila potrebna sva uvjerenja i rješenja ovlaštenih kuća koja provode ispitivanja – pita se intendant, a nas je još zanimalo hoće li se možda žaliti na Rješenje.


– Najprije ćemo zatražiti očitovanje ovlaštene tvrtke »Indel-Zaštita«, kao i referenta zaštite na radu. Ne želim prejudicirati njihove odgovore, no nije isključena ni žalba, ni tužba, a ni disciplinske mjere – poručuje intendant, i na pitanje što je s radom u Centru za ostale službe, koje također rade u istim uvjetima smanjene sigurnosti, ali nisu obuhvaćene zabranom, odnosno hoće li se Dram(m)a centar zatvoriti ili će i dalje raditi njegovi dijelovi koji nisu obuvaćeni zabranom, odgovara da se u prostoru Delte 5 nalaze brojni drugi uredi i prostori u kojima se izvode javni programi.


– Ovo Rješenje ne odnosi se na te prostore. Sam prostor gledališta i izvedbe komornih predstava u sljedećoj sezoni više nije bio predviđen za naš komorni dramski program, jer ga selimo u novi prostor, Exportdrvo – zaključio je Blažević.