Satiričko kazalište Kerempuh

Hrvatski put ka sreći: Predstava Bobe Jelčića koja otvara pitanje sreće

Kim Cuculić

Prizor iz »Hrvatskog puta ka sreći« / Foto IVAN POSAVEC

Prizor iz »Hrvatskog puta ka sreći« / Foto IVAN POSAVEC

U predstavi se u nečujnoj napetosti susreću lica sa svojim unutarnjim rastrzanostima



ZAGREB  Praizvedba predstave »Hrvatski put ka sreći« Bobe Jelčića najavljena je za danas u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Nakon prve suradnje s Kerempuhom u kojemu je postavio nagrađivanu predstavu »Govori glasnije!«, redatelj Bobo Jelčić otvara prostor za sljedeći iscrpni istraživački proces u kojem se prelamaju dvije silnice. S jedne strane, u autorskom projektu »Hrvatski put ka sreći« razvidna je potreba za eksperimentom, drugačijom vrstom kazališnoga jezika i dosljednom poetskom nadogradnjom Jelčićeva dosadašnjega rada obilježenoga improvizacijom i kolektivnim glumačkim stvaralaštvom. S druge strane, u ozračju Kerempuhova satiričkoga i politički angažiranoga predznaka ova predstava već svojim scenskim izrazom otvara nove puteve satire koji se grade preciznim, neočekivanim i suptilnim režijskim rješenjima.


– U predstavi se u nečujnoj napetosti susreću lica sa svojim malim i većim unutarnjim rastrzanostima, koja zajedno tvore mikropovijest na sceni. Zastranjenja i odmaci od konvencionalnih obrazaca ponašanja preko napetosti, napora, sumnje i prepreka k njihovoj realizaciji potenciraju našu autentičnu sputanost. Dok smo u stvarnome životu primorani održavati konvencionalne odnose nauštrb čovjeku imanentnoj sputanosti, u predstavi se bavimo drugom stranom društveno zadane konvencionalnosti. Tako se u prikazu neizbježnih sastavnica života pronalaze formalni načini u kojima se naše emotivne blokade pretaču u tinjajuću tenziju, a prepoznatljivi se fragmenti svakodnevice očuđuju kreacijom novoga realiteta. Nastajući u doba pandemije i neizvjesnosti, »Hrvatski put ka sreći« otvara nam intimno, ali i politično pitanje sreće koje, rastegnuto kroz veći period prošlosti, ukazuje na vlastitu aktualnost – piše u najavi.
U predstavi igraju Nikša Butijer, Nataša Dangubić, Ana Maras Harmander, Marko Makovičić, Jerko Marčić, Karlo Mlinar, Ozren Opačić i Maja Posavec. Dramaturgiju potpisuje Dina Vukelić, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografiju Ana Paulić.