Riječki teatar

Sedam ljetnih kazališnih premijera: Što je ekipa “Zajca” pripremila za naredne mjesece

Davor Mandić

»Vježbanje života - drugi put« / DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

»Vježbanje života - drugi put« / DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

Rijeka je bila EPK i prije i bit će poslije korona krize. I možemo biti sretni što nam epidemiološke mjere dozvoljavaju to da u sljedeća tri mjeseca, s pauzom u kolovozu, realiziramo značajan dio EPK-programa – rekao je Marin Blažević



RIJEKA – Prva konferencija za novinare HNK-a Ivana pl. Zajca nakon dva mjeseca bez programa u fizičkom kontaktu protekla je u ozračju team-buildinga, u kojem su redove velebnosti projekata koji nas očekuju u sljedećim mjesecima odmjenjivale poruke o tome što se sve može kad se ruke slože.


Na konferenciji su govorili: intendant Marin Blažević, ravnateljica Baleta Maša Kolar, ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo, gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.


EPK-programi


Blažević se požalio na malu zaradu kazališta u jeku koronavirusne krize, ali s druge strane najavio plan koji u sljedeća četiri mjeseca broji 49 programa, od čega šest premijera (iako smo ih mi izbrojali sedam).




– Treba to jasno reći: mi ne bismo mogli realizirati šest premijera da to nisu EPK-programi. Htio bih razbiti iluzije i teze da bismo te projekte mi mogli financirati.


»Vježbanje života« nikad ne bi moglo izgledati tako kako će izgledati da ne postoji EPK. »Tristan i Izolda«, opera koju smo vidjeli tik prije zatvaranja, također ne bi vidjela svjetla pozornice da nije bila riječ o posebnom programu kazališta – rekao je Blažević, uz napomenu da EPK nije samo 2020. godina, odnosno da je Rijeka grad kazališta i brojnih drugih kulturnih ustanova koje neki gradovi EPK-ovi tek grade.


– Rijeka je bila EPK i prije i bit će poslije korona krize. I možemo biti sretni što nam epidemiološke mjere dozvoljavaju to da u sljedeća tri mjeseca, s pauzom u kolovozu, realiziramo značajan dio EPK-programa – rekao je Blažević.


Gospođa ministarka


Ravnateljica Drame najavila je tri premijere u sljedećih mjesec dana, što, s obzirom na posebne okolnosti u kojima smo svi živjeli, sada doživljava vrlo emotivno, tim više što je njena rodna Argentina još uvijek u »lockdownu«.


Foto:_ V. KARUZA

Foto:_ V. KARUZA


– »Vježbanje života« (s premijerom 24. lipnja, op. a.) kruna je našeg repertoara i predstava koju posvećujemo riječkoj publici. »Kralja Edipa« (s premijerom 3. srpnja, op. a.) radi Argentinac Luciano Delprato, koji je ovdje već zadnja tri mjeseca, jer se ne može vratiti kući, pa će ta predstava biti odlična. A za kraj sezone i dalje prihvaćamo izazov da napravimo dobru komediju. Možda ovaj put i uspijemo s »Gospođom ministarkom« u režiji Tatjane Mandić Rigonat – rekla je Carola Gatica, najavivši i reprize mjuzikla »Evita« te »Corona Cabareta«.


Maša Kolar zahvalila je baletnom ansamblu što je, s obzirom na posebne uvjete rada, na maštovit način odradio posao oko pripreme baleta »Čipka«, skladateljice Tene Novak i u koreografiji Maše Kolar. Ovaj je balet bio direktan povod za konferenciju za novinare, jer njegova se premijera očekuje ovaj petak u 20 sati.


Nove lokacije

Gradonačelnik Obersnel je rekao da su planovi Kazališta navedeni u skladu s postojećim epidemiološkim stanjem.
– Zajednički smo se dogovorili da pokušamo dio programa realizirati u ljetnim mjesecima, jer ne znamo što nam nosi jesen i mislim da je dobro da se programi odvijaju i na drugim mjestima osim u zgradi HNK-a – rekao je Obersnel.


Pročelnik Šarar je napomenuo da su u slaganju programa nastojali izvući maksimum iz ljeta zbog povoljnih virusnih okolnosti.


– Neki programi još uvijek nemaju lokaciju, što je ostalo otvoreno baš zato da se možemo prilagođavati. Dobro je što maksimalnim iskorištavanjem ljeta Rijeka dobiva skoro pa nikad viđen kazališni program u svim granama i čini mi se da je ljeto »življe« nego što bi bilo u ranije planiranim okolnostima, jer smo sve »stisnuli« – rekao je Šarar, izrazivši zadovoljstvo zbog novih »kulturnih« lokacija: Exportdrva, ali i Trga Riječke rezolucije, koji bi trebao postati mjesto na kojem će se izvoditi raznoliki kulturni programi.

– Predstava će biti izvedena samo četiri puta, jer odmah krećemo raditi na predstavi »Plamteća voda«, koja je EPK-projekt. I nije mi žao što ćemo premijeru izvesti duboko u ljetu, 31. srpnja, jer mislim da ne postoji drugi način da Balet zadrži sezonu s dvije premijere koje smo planirali – rekla je Kolar.


Gostovanje Karite Mattile


O programu Opere govorio je Blažević, rekavši da će opširnije informacije o pokretanju riječkog simfonijskog orkestra podijeliti na konferenciji za novinare sljedeći tjedan. A osim raznih koncerata, ovo ljeto publiku očekuje i koncert zbora Opere i niza drugih zborova iz Rijeke kao posveta okruglim obljetnicama rođenja i smrti Ivana Matetića Ronjgova.


U programu će sudjelovati 100-tinjak zborista. Novu lokaciju za programe HNK-a – Exportdrvo – inaugurirat će opera »Julije Cezar u Egiptu«, koja bi premijeru trebala imati 25. srpnja. Blažević je najavio i rujansko gostovanje operne zvijezde Karite Mattile.


Settimo je rekao da Talijanska drama nakon »Vježbanja života« ima još jednu premijeru: »Il vangelo nel nemico/Evanđelje neprijatelja«, predstavu koja je trebala biti izvedena u svibnju, ali je odgođena za srpanj (premijera će biti 15. srpnja, repriza 16. srpnja, op. a.).


U njoj je dvoje glumaca, Mirko Soldano i Elena Brumini, a tekst, kako je rekao Settimo, postavlja pitanje što granice znače te je i sada aktualno.