Press-predstava

HNK Ivana pl. Zajca najavio četiri sljedeće kazališne sezone

Kao premijerne naslove u sezoni 2021./22. Hrvatska drama najavila je »Fahrenheit 451« Raya Bradburyja, »Na Tri kralja ili kako hoćete« Williama Shakespearea, obnovu p



RIJEKA  U HNK-u Ivana pl. Zajca, u obliku press-predstave, intendant Marin Blažević i ravnatelji umjetničkih grana rezimirali su prethodne četiri te najavili četiri sljedeće kazališne sezone. Uz intendanta, ravnateljice i ravnatelje Renatu Carolu Gaticu, Mašu Kolar, Filipa Faka i Giulia Settima (u obliku filma, jer je u samoizolaciji) u najavi programa svojim su izvedbama sudjelovali umjetnice i umjetnici svih umjetničkih ansambala – Hrvatske i Talijanske drame, Opere i Baleta.


Kao premijerne naslove u sezoni 2021./22. Hrvatska drama najavila je »Fahrenheit 451« Raya Bradburyja, »Na Tri kralja ili kako hoćete« Williama Shakespearea, obnovu predstave »Komšiluk naglavačke« Nine Mirović posvećenu nedavno preminulom redatelju Saši Anočiću te »Ljubavnu predstavu« Ivane Sajko, dok je za ovu i sljedeće sezone najavljen i »Riječki triptih« koji čine predstave »Leica format«, »Vježbanje života – drugi put« i »Nigdje, niotkuda« prema knjizi Bekima Sejranovića. U sljedećim sezonama Hrvatska drama planira postaviti i »Rastanke« Mani Gotovac, »Sto godina samoće« G. G. Marqueza, »Sate« Michaela Cunninghama, »Prljavi ples« Eleanor Bergstein te Shakespeareova »Macbetha«.


Trilogija umjetnih inteligencija


S programom nastavlja i Riječko kazalište mladih »Kamov«, a Talijanska drama u sezoni 2021./22. planira naslove »Poljubi me, Kato« Colea Portera (u suradnji s Hrvatskom dramom), »Trilogiju umjetnih inteligencija« Giuseppea Nicodema, »Lockclown« prema tekstovima Angele Ceccheline, »Pomrčina« te »La nave va« Federica Fellinija. Idućih sezona u planu su Pirandellov »Enrico IV.«, autorski projekt »Commedia dell’ arte«, »Orlando Furioso« Ludovica Ariosta, »Glorija« Ranka Marinkovića, »Fiorello!« J. Bocka i S. Harnicka.


Protekle četiri godine u brojkama



Osim programa, riječki HNK Ivana pl. Zajca predstavio je i najveće investicijske zahvate te najavio kako planira preživjeti nakon pandemije. Ovako izgledaju protekle četiri godine u brojkama:


1.392 – broj programa 2017.- 20. (da 2020. nije bilo pandemije i otkazivanja niza produkcija i izvedbi, bilo bi izvedeno 1.465 programa)


315.045 – broj gledateljica i gledatelja 2017.- 20 (da 2020. nije bilo pandemije i otkazivanja niza produkcija i izvedbi, prebacili bi 400.000)


130 + 200.000 – novih online programa + pregleda tijekom privih 52 dana lockdowna na samom početku pandemije


665 – vanjskih suradnica/umjetnika i umjetnika (mahom slobodnih/nezavisnih) u 4 godine, od toga 407 iz Hrvatske (od toga 94 iz Rijeke) i 258 iz inozemstva, od toga 302 umjetnice i 363 umjetnika


6.157.759 – kuna 2017. -20. investirano je u kazalište: uređenje gledališta i prostora za publiku, rasvjetu, video i audio opremu, pozornicu, instrumente, toalete, vanjsku stolariju; riječ je o najvećem ciklusu investicija u riječkom HNK-u još od obnove iz 1970-ih


220.000 – eura koje je EU odobrila i uložila u međunarodne projekte “Zajca”: “reDiscovering Europe”, “ADESTE + program razvoja publike”, “5. ansambl”

Opera je najavila premijere i obnove u sezoni 2021./22. – »Madamu Butterfly« i »Toscu« Giacoma Puccinija, te Mozartovu »Čarobnu frulu« koja će se prvi put u povijesti izvoditi u produkciji riječke Opere. Na programu su i »Cavalleria rusticana«, Gounodov »Romeo et Juliette«, »Gianni Schicchi/Arlecchino« Puccinija i Busonija, »Didona i Eneja/Erwartung« Henryja Purcella/Arnolda Schoenberga te ponovo »Tristan i Izolda« Richarda Wagnera. Na programu je i niz simfonijskih koncerata. Za sezone od 2022. do 2024. predviđeni su naslovi »Turandot« G. Puccinija, Verdijev »Don Carlo«, »Oganj« B. Berse, »Anna Bolena« G. Donizettija, »Kata Kabanova« L. Janačeka, »Elektra« i »Salome« R. Straussa, »Medea« L. Cherubinija i »Die Walküre« R. Wagnera.


Mediteranska trilogija


Na pressu-predstavi ekskluzivno su prikazani ulomci nove koreografije za baletnu predstavu »Pathetique & Sacre de printemps«. Za sezonu 2021./22. riječki Balet najavio je »Mediteransku trilogiju«, koju čine »Pulcinella«, »Poslijepodne jednog fauna« i »Španjolska rapsodija«. Na programu je i »Romeo i Julija« S. Prokofjeva, a u sljedećim sezonama u planu su »Alisa u zemlji čudesa«, »Žizela F.«, »Ivana Orleanska« i »Čajkovski«.