Riječko kazalište

HNK Ivana pl. Zajca najavio 16 premijera u novoj sezoni: Nakon “Opstanka” – “Transformacije”

Kim Cuculić

Riječku publiku očekuje 16 premijera / Foto DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

Riječku publiku očekuje 16 premijera / Foto DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

Bit će izvedeno 16 premijera, a u više će projekata sudjelovati i troje posebnih gostiju sezone: Luciano Delprato, Dubravka Šeparović Mušović i Bruno Delepelaire



 


 


RIJEKA  Nakon dviju pandemijskih sezona pod nazivom »Opstanak«, riječki HNK Ivana pl. Zajca najavljuje novu sezonu 2022./2023. pod nazivom »Transformacije«. Bit će izvedeno 16 premijera, a u više će projekata sudjelovati i troje posebnih gostiju sezone: argentinski redatelj Luciano Delprato; nacionalna prvakinja HNK-a u Zagrebu Dubravka Šeparović Mušović te Bruno Delepelaire, solo-violončelist Berlinske filharmonije.




Hrvatska drama najavljuje Fellinijev »Amarcord« u režiji Luciana Delprata i u koprodukciji s pulskim INK-om. U suradnji s ansamblom Opere uprizorit će se Lorcina »Yerma« kao glazbeno-dramski spektakl u režiji Rajne Racz, a »Rastanke« Mani Gotovac režirat će Anastasija Jankovska.


U okviru programa za mlade, a u koprodukciji s Kolektivom Igralke, premijerno će biti izvedena predstava radnog naslova »Cure i povijest seksualnog odgoja« u režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj. Program »Zajc lab« najavljuje koprodukciju s Plesnim teatrom Ljubljana te projekt »Cabaret noir – gnide« redateljice i koreografkinje Natalije Manojlović, predstavu koja povezuje gradove Rijeku i Ljubljanu s opusima dvojice značajnih pjesnika: Janka Polića Kamova i Slavka Gruma.


Talijanska drama i Opera


Na premijernom programu Talijanske drame naći će se Pirandellov »Enrico IV«/«Henrik IV.« u režiji Marca Lorenzija. Slijedi Ariostov »Orlando Furioso«/«Bijesni Orlando«, a s ovim će se viteškim epom suočiti redatelj Jazmin Sequeira. Posljednji premijerni naslov Talijanske drame u sljedećoj sezoni bit će site-specific predstava radnog naslova »Fiume 2028« koju autorski potpisuje austrijsko-španjolska družina Eléctrico 28, a bit će ostvarena u koprodukciji s međunarodnim MittelFestom.


Opernu će sezonu otvoriti Puccinijeva »Turandot«, operni spektakl u kojem će sudjelovati sve operne snage. S Kristinom Kolar i Maidom Hundeling koje će alternirati u naslovnoj ulozi, ova će predstava biti realizirana u suradnji s Operom Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela i u režiji Fillipa Tonona. Nakon »Arlecchina« i »Giannija Schicchija«, u novoj će sezoni biti povezane dvije verističke jednočinke u režiji Dražena Siriščevića, od kojih će »Pagliacci« Ruggera Leoncavalla biti premijerno upizoreni, dok će Mascagnijeva »Cavalleria rusticana«, s kojom će se izvoditi u paru, biti obnovljena.


U koprodukciji s Operom SNG-a iz Maribora bit će ostvarena treća operna premijera, Verdijev »Don Carlo«, opera iz velikog finala stvaralaštva slavnog skladatelja, a pod dirigentskim vodstvom maestra Simona Krečiča te u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića.


Baletne premijere


«Pikovu damu« Petra Iljiča Čajkovskog režirat će Christian Romanowski, a dirigirat će Valentin Egel. Umjetnička voditeljica projekta bit će operna diva Dunja Vejzović koja će nastupiti i u ulozi Grofice. U koprodukciji sa Slovenskim komornim glazbenim gledališčem i Cankarjevim domom u Ljubljani, bit će postavljena jedna od najzanimljivijih i najprovokativnijih modernih komornih opera »Powder Her Face«/«Napudraj joj lice« britanskog skladatelja Thomasa Adèsa, u režiji Ewe Hribernik i uz dirigentsko vodstvo Simona Dvoršaka.


«Transparada« je naslov predstave čija će premijera otvoriti sezonu ansambla Baleta te okupiti neke od najpoznatijih svjetskih koreografa i koreografkinja. Uz koreografske minijature riječkoj publici poznatih koreografa Maura Bigonzettija, Andonisa Foniadakisa, Maše Kolar, Waltera Mateinnija i Ine Broeckx, predstava će donijeti i nova djela Ludmile Komkove, Marca Goeckea i Nadava Zelnera. Potom će uslijediti »Čajkovski«, balet uz Riječki simfonijski orkestar, biografska priča o velikom romantičnom skladatelju koreografa Cayetana Sota. I ovaj će balet, kao potom i Hačaturjanov »Spartak« u koreografiji Jirija Bubeničeka, biti ostvaren u koprodukciji s Baletom zagrebačkog HNK-a.