Zahtjevna godina

Gradsko kazalište lutaka Rijeka lani osvojilo pregršt nagrada i usprkos pandemiji odradilo niz gostovanja

Davor Mandić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

GKL je imao 254 izvedbe što kod kuće, što na gostovanjima, kojih je bilo ukupno 20, od čega devet na festivalima – dva inozemna, pet domaćih i dva online. GKL je u tom periodu dobio 14 nagrada, od čega 13 strukovnih i nagrada publike te Nagradu Grada Rijeke



RIJEKA – Gradsko kazalište lutaka Rijeka sazvalo je konferenciju za novinare da bi se pohvalilo uspjesima u protekloj, COVID-19 obilježenoj godini te najavilo predstojeća događanja. Ravnateljica Kazališta Magdalena Lupi Alvir pobrojala je sve nagrade koje je Kazalište osvojilo, a o nekima od njih progovorili su još i David Petrović te Alex Đaković.


Prema kazivanju Lupi Alvir, prošla je godina svima bila zahtjevna i nemilosrdna, ali unatoč tome, GKL je imao 254 izvedbe što kod kuće, što na gostovanjima, kojih je bilo ukupno 20, od čega devet na festivalima – dva inozemna, pet domaćih i dva online. GKL je u tom periodu dobio 14 nagrada, od čega 13 strukovnih i nagrada publike te Nagradu Grada Rijeke.


Ostvarene planirane premijere


– Svima je bilo teško prošle godine, ali kazališnim umjetnostima, i onima koji rade s djecom, posebno. Iako smo morali revidirati prošlogodišnji program, zadovoljni smo što smo ostvarili svih planiranih pet premijera, od kojih su neke bile vrlo zahtjevne koprodukcije. Tri predstave napravljene su u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Također smo imali i dva festivala u našoj organizaciji ili suorganizaciji: Tobogan u sklopu EPK-a i jubilarnu 25. reviju lutkarskih kazališta, koja je bila u 11. mjesecu i s obzirom na tešku pandemijsku sliku zadovoljni smo što smo uspjeli ostvariti 90 posto programa, uz gostovanje dvaju inozemnih kazališta – rekla je Lupi Alvir, pohvalivši se i uspjehom programa na Trgu Riječke rezolucije.




Predstava »Sretna kućica«, koja je nastala u okviru EPK-a, imala je ljetnu turneju na kojoj je, osim u hrvatskim gradovima, gostovala i u Mariboru, gdje je dobila jedinu nagradu koju mariborski festival dodjeljuje, koja je ekipi u GKL-u posebno draga jer je dodjeljuje dječji žiri: Zlatnu žirafu. Predstava »Krpimirci« pak je na splitskom festivalu Mali Marulić dobila nagradu za istraživački rad i kolektivnu igru, što je pojasnio Alex Đaković.
– »Krpimirci« su specifična, neverbalna predstava u kojoj i autorski tim i izvođači sudjeluju u izvedbi. Nemaš gotov tekst, zato ovaj »istraživački rad« u nagradi. A kolektivna igra je nagrada zapravo između nagrade za najbolju predstavu i najbolje glumačke izvedbe. Mi smo doista kao jedno tijelo u toj predstavi. Dva mjeseca smo radili na njoj i nosim sa sobom prelijepo iskustvo – rekao je Đaković.


Posebna »Sretna kućica«

Najavljen je u GKL-u i jedan hvalevrijedan potez; idući tjedan će osim regularnih predstava za građanstvo biti i posebna izvedba predstave »Sretna kućica« za djecu s područja Gline, Siska i Petrinje, pogođenih potresom, koja trenutno borave u Rijeci. Kako je to rekla Lupi Alvir, da im se ponudi malo smijeha i zadovoljstva u njihovoj tužnoj realnosti.


S obzirom na to da zbog epidemioloških mjera gledalište prima najviše 16 ljudi, na izvedbi se ne očekuje gužva, no bude li dodatnih interesa za slične događaje, Lupi Alvir je izrazila spremnost da se takvo što i ponovi te da im se bilo tko zainteresiran slobodno može javiti.

Najnagrađivaniji »Flekavac«


Predstava »Flekavac« najnagrađivanija je predstava, s ukupno 10 nagrada. David Petrović rekao je da je to iskustvo u početku bilo posve suprotno od onog o kojem je Đaković govorio.


– Probe su bile do tjedan dana do premijere. Borili smo se s predstavom i da mi je netko rekao da ćemo za nju dobiti 10 nagrada na tri festivala, ne bih mu vjerovao. Danas mi je ta predstava predivna; baš guštam u toj ulozi – rekao je Petrović.


Lupi Alvir je progovorila i o bliskoj budućnosti, pa istaknula da su siječanj koncipirali tako da im predstave nemaju velik broj sudionika, radi poštovanja epidemioloških mjera, ali i radi čuvanja jezgre njihova kazališta. Bit će tu nova predstava »Dobar tek«, o kojoj će se više čuti na novoj konferenciji za novinare, no rečeno je da se radi u suradnji sa slovenskom autorskom ekipom te da se premijera očekuje 5. veljače.


Prošli vikend na repertoaru je bila »Palačinka mog života«, ovaj vikend to će biti »Oh La La«, a dalje u siječnju izvodit će se pak »Sretna kućica«.