Nova sezona

GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA Praizvedba kultnog »maloga Juju« na riječkoj pozornici

Jasmin Đečević

Magdalena Lupi Alvir i  Vedrana Balen Spinčić / Foto Sergej Drechsler

Magdalena Lupi Alvir i Vedrana Balen Spinčić / Foto Sergej Drechsler

Posjetitelje u rujnu očekuje praizvedba predstave »Avanture maloga Juju«, tekst potpisuju Ivana Đula i Milica Sinkauz, a režiju Renata Carola Gatica



RIJEKA Gradsko kazalište lutaka Rijeka u novoj će se sezoni baviti hrabrim odrastanjem, a kao i do sada, ekipa predvođena ravnateljicom Magdalenom Lupi Alvir pripremila je iznimno bogat program. 


Posjetitelje u rujnu očekuje praizvedba predstave »Avanture maloga Juju«, tekst potpisuju Ivana Đula i Milica Sinkauz, a režiju Renata Carola Gatica. Ravnateljica Lupi Alvica naglašava kako u iznimno ponosni da će ova legendarna skladba Petra Bergama i Žarka Roje u kazališnom obliku zaživjeti upravo na riječkoj pozornici.



Ove se godine nakon drugo vremena vraća pretplata za škole za Gradsko kazalište lutaka. Prema riječima Vedrane Balen Spinčić, osmišljene su dvije vrste vrlo povoljnih pretplata za školarce, a cijena redovnih ulaznica i dosadašnjih pretplata ostaje ista.





– Svaku sezonu pokušavamo tematski objediniti, ovoga puta to je »Odrastimo hrabro – u kazalištu«. Odrastati u vremenu koje obiluje često nametnutim strahovima nije lako, mi ćemo svojim radom publici pokušati dati podršku i razumijevanje, bavimo se i smijehom i suzama odrastanja, ali hrabro – kaže Lupi Alvir.


»Tajne starog ormara«, autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića, premijeru će doživjeti u veljači 2018., a radi se u koprodukciji s Kazališnom družinom Pinklec iz Čakovca.


Treća novost sezone koja je pred nama je projekt »Lutkolab« koji je ujedno i dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 i programske linije Dječja kuća. Pozvani su mladi autori da predlože svoje kazališno-lutkarske projekte, a na javnom natječaju u uži izbor ušli su Mateja Kokol iz Slovenije, Tea Puharić iz Srbije i Vanja Jovanović iz Hrvatske. Čiji će projekt na kraju oživjeti u profesionalnoj produkciji GKL-a bit će poznato u studenom.


Publiku i ove godine očekuje bogata Revija lutkarskih kazališta čije će 23. izdanje biti otvorene 3. listopada. Bit će obnovljena »Šuma striborova« Ivane Brlić Mažunraić u režiji Laryja Zappije, u repriznom reprtoaru pronaći će se 20 naslova, a nastavljaju se i popularne lutkarske radionice. Planirana je i suradnja s Vijećem mladih Benčić kroz programe edukacija i radionice koje bi djecu trebale upoznati s radom kazališta.


U sezoni koja je na izmaku održan je 381 program, uz nastupe na 10 domaćih i četiri inozemna festivala te još 36 gostovanja diljem Hrvatske pred ukupno 38 tisuća posjetitelja. Za kraj sezone riječke lutkare očekuje još nastup na festivalu Džep u Brseču s predstavom »Četiri godišnja doba« te veliko gostovanje na poznatom festivalu Mobarak u Teheranu od 23. do 29. kolovoza s predstavom »Wanda Lavanda«.